Klæbo sikret stafettgull med knockout

Se øyeblikket Ustjugov ble parkert av Klæbo og Norge sikret seg nok et stafett-gull. Video fra NRK.

Johannes Høsflot Klæbos rykk sikret VM-gull for Norge på stafetten i Seefeld fredag. Han fullførte sitt eget tittel-hat trick på en ny norsk festdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I duell med Sergej Ustjugov var det ingen tvil. Klæbo hadde bedre glid og større fart i kroppen enn russeren mot slutten. Nordmannen kjørte like godt fra Ustjugov med vel tre kilometer til mål.

– Jeg vet ikke helt om jeg tror det jeg ser, sa Martin Johnsrud Sundby underveis mens han så Klæbo øke avstanden til Ustjugov.

Klæbo kunne gå jublende i mål, mens Ustjugov gikk inn til annenplass over et halvt minutt bak. Bronsen gikk til Frankrike.

Få hadde sett for seg at det skulle bli avgjort så tidlig på den avgjørende etappen. Heller ikke Klæbo.

– Jeg fikk noen billige meter, så tenkte jeg at jeg egentlig bare skulle tulle og sette fart og se hva som skjedde. Plutselig var det nesten ti sekunder og da måtte jeg bare gå inn til mål, sier han om rykket som avgjorde stafetten.

Skalv av nerver

Russeren var mektig irritert på Klæbo etter den individuelle sprinten tidligere i VM. Nå fikk russeren en ny nedtur mot nordmannen.

Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe gikk de tre første etappene. Disse er nå også dobbeltvinnere i Seefeld. Klæbo ligger hakket over med tre gull på fire konkurranser.

22-åringen virket selvsikker i sporet, men innrømmer etter at gullet var sikret at han var veldig nervøs. Martin Johnsrud Sundby påsto ankermannen knapt hadde sovet på tre døgn.

– Jeg har ikke hatt det noe bra for å være helt ærlig. I morges skalv hendene mine og jeg var iskald. Det var ikke behagelig, men nå er det veldig godt, sier Klæbo.

– Det er godt å vinne skirenn. Stafett er noe spesielt, for da kjemper du for hele landet. Det er ikke bare en lettelse, men veldig stort det vi får til som lag, sier den ferske gullvinneren.

Under løpet: Northug langet ut mot svensk taktikk etter kjempesprekk

Svensk sprekk

Emil Iversen fikk ansvar på den første etappen. Han fulgte russeren Andrej Larkov helt inn. Det ble først fart den siste halvannen kilometeren.

– Jeg var lettet, glad, stolt og fornøyd etter min etappe. Jeg så nesten syner på toppen av den siste bakken, sa Iversen.

Sundby gjorde så mye grovjobb og hadde med seg Finland og Russland til veksling. Sveriges Calle Halfvarsson sprakk helt mot slutten etter at han angrep i en motbakke og fikk betale for det.

Formløperen Røthe var stabiliteten selv på tredje etappe der det ikke var noe hardkjør før i sluttfasen. Landslagssjef Vidar Løfshus kalte det «en søndagstur» underveis.

Norge og Russland vekslet til slutt likt.

Kongen fornøyd

Seieren var den 10. på rad i øvelsen for Norge. Det hittil siste tapet kom forrige gang ski-VM ble arrangert i Østerrike og skjedde i Ramsau i 1999. Skiverdenens mest pålitelige ankermann på den tiden, Thomas Alsgaard, ble slått i spurten.

Statsminister Erna Solberg så sin første VM-øvelse fra tribunen sammen med kong Harald og dronning Sonja.

– Det var helt fantastisk, sier kong Harald til NTB etter gull-løpet.

For første gang på halvannen uke slo været seg vrangt fredag. I timene opp mot start regnet det i Seefeld der det har vært strålende sol i ti-elleve dager på rad. Så kom sludd og snø og gjorde det ufyselig inn mot start. Etter en kraftig regnskur kjempet så sola seg gjennom skydekket.

Herreløperne avslutter VM med 50-kilometeren i fri teknikk fellesstart søndag. Der er Røthe og Sundby de heteste norske medaljehåpene.

Oversikt: Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Samleside: Her finner du alle sakene om ski-VM

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy