Fire aktuelle steder: Slik skal de få sjakk-VM til Norge

Stemningen var torsdag tilsynelatende ikke like god mellom Donald Trump (t.h.) og Kim Jong-un som da toppmøtet begynte dagen før.
Stemningen var torsdag tilsynelatende ikke like god mellom Donald Trump (t.h.) og Kim Jong-un som da toppmøtet begynte dagen før. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen om å få søke om sjakk-VM i Norge i 2020 tilspisser seg. Oslo, Bærum, Stavanger og Kragerø er aktuelle steder for Magnus Carlsens neste tittelkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Sjakkforbund har fjernet en rekke muligheter og sitter nå igjen med fire steder som aktuelle for sjakk-VM i 2020: Oslo, Bærum, Stavanger og Kragerø.

Alle stedene har sterke sjakkmiljøer som har vært pådrivere for interessen.

Nå skal de fire aktuelle stedene komme fram til en plan for hvordan et eventuelt VM skal se ut hos dem. Innen midten av mars håper Sjakkforbundet å ha mottatt en mer konkret plan. Det er ventet at et sjakk-VM vil koste et sted mellom 40 og 50 millioner kroner.

Sjakkekspert Atle Grønn mener sjansene for at Norge får VM, er store. Hovedårsaken er at FIDE har kjøpt tilbake rettighetene til VM fra Agon. Ifølge Grønn er FIDE mer åpne for et VM Norge.

– Og så er det naturlig at Magnus Carlsen, som har spilt fire VM-kamper, får en kamp på hjemmebane i sin regjeringstid, sier sjakkeksperten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Magnus-feber»

Blant dem som håper Carlsen får spille VM på hjemmebane, er ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H).

Hun peker på at verdensmesteren er oppvokst i Bærum, og at han gikk på Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) i kommunen. Hun sier det er «Magnus-feber» i Bærum under mesterskap. Det gode sjakkmiljøet er et annet moment ordføreren trekker fram.

Dessuten har kommunen erfaring med store sjakkarrangementer. I februar i fjor spilte Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura det som var et uoffisielt VM i Henie Onstad-senteret i Bærum.

– Henie Onstad var et veldig godt sted. NTG peker også på sine lokaler som en mulighet. Dessuten vil næringslivet i Bærum sikkert kjenne sin besøkelsestid og ha sine mulige lokasjoner, forteller Krog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Flere har meldt interesse for å arrangere sjakk-VM i Norge

Peker på erfaring

Heller ikke i Stavanger var de i tvil om at de skulle vise interesse. Sammen med miljøet bak Norway Chess, ønsker kommunen den neste VM-kampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det første er Stavanger en internasjonal by, og så har vi mange år med Norway Chess som beviser evnen vi har til å arrangere. Slike mesterskap er store, ikke bare for byen, men regionen rundt også. Et VM vil eventuelt bli en stor involvering av hele regionen, sier varaordfører Bjørg T. Moe (KrF) i Stavanger.

Vil lage folkefest

Det minste stedet som ønsker å arrangere VM, er Kragerø. Med drøyt 10.000 innbyggere er det en rak motsetning til London, som arrangerte forrige kamp.

– Det er et steg opp, ja, smiler ordfører Jone Blikra (Ap).

Før de siste VM-kampene har Magnus Carlsen ladet opp i Kragerø. Han har tilbrakt mye tid på Kragerø Resort, som skal være utgangspunktet for en eventuell kamp.

– Det er folkefesten vi er på utkikk etter. Vi vil få med hele lokalsamfunnet, skolene, kommunen. Alt skal være i sjakkens tegn mens det pågår. Uten sammenligning for øvrig, så er det «Lillehammer-måten» å tenke på. Det skal være noe som angår alle, sier Kragerø-ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil nå flest mulig

Ikke overraskende er hovedstaden også på banen. Bak initiativet for sjakk-VM i Oslo står et sjakkmiljø med erfaring med å arrangere blant annet festivalen OverOslo.

Oslo kommune har foreløpig ikke besluttet om de skal være med å arrangere, men bekrefter overfor NT at de er positive til en søknad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge må vise seg som arrangøren som klarer å skape folkefest, og det blir ikke bedre enn å ha dette midt i Oslo-gryta, så mange hundretusener kan svippe innom rett etter jobb, sier Kristoffer Gressli, en av initiativtakerne.

Han peker nettopp på at et Oslo-VM vil være mest tilgjengelig for flest mennesker. Gressli mener det bare innenfor Ring 1 er et titalls aktuelle steder, og mener hovedstaden er best egnet til andre aktiviteter før, under og etter partiene.

– Halvparten av alle norske sjakkspillere bor med inntil 2 timers avstand fra Oslo. Oslo er en storby, men samtidig liten og intim nok til at et sjakk-VM kan oppta hele byen. Hvert gatehjørne skal ose av sjakk, sier Gressli.