VM-løper avslørt midt under bloddoping: – Nesten ikke til å tro

Se video: En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld, opplyste østerriksk politi på en pressekonferanse i Innsbruck onsdag ettermiddag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim (77) er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av en dopingbombe. Politiet tok utøvere på fersk gjerning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro, sier Lereim til NTB

Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemakere i nesten 50 år.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

Tatt på fersken

I alt er ni personer involvert, hvorav fem aktive langrennsløpere.

En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld, opplyste østerriksk politi på en pressekonferanse i Innsbruck onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det har vært en dopingrazzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrikes langrennsløpere har base. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Det har vært en dopingrazzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrikes langrennsløpere har base. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsket en tysk medisiner. Vi fikk indikasjoner på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessig besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverføring, sa Dieter Csefan fra politiet.

Internasjonal liga

Dopingrazziaen onsdag er resultat av et bredt samarbeid mellom tysk og østerriksk politi, som nå mener de har sprengt en stor internasjonal liga som har drevet kriminell virksomhet i minst fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har overvåkingsmateriale som viser at fem utøvere har vært i kontakt med en lege og hans medarbeider både før og under VM, sa Csefan på pressekonferansen.

Han ville ikke utelukke flere pågripelser, og heller ikke om flere nasjoner kan være involvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har masse bevis, sa Csefan.

Østerrikes største avis Kronen Zeitung skrev onsdag at de to østerrikske løperne som er tatt er Dominik Baldauf og Max Hauke.

Duoen ble nummer seks på lagsprinten søndag. Ifølge avisen er de mistenkt for bloddoping.

Hjelp?

To utøvere fra Estland og en fra Kasakhstan er også pågrepet i samme sak. De estiske løperne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan stilte ikke til start på onsdagens 15-kilometer.

Også to tyske leger ble pågrepet da østerriksk og tysk politi slo til 17 steder i de to landene. Saken etterforskes som organisert kriminalitet.

– Det har vært mange episoder med doping i langrenn opp gjennom årene. Vi husker jo spesielt 2001 og 2002 som var de tøffeste med de finske løperne i VM og Johann Mühlegg og flere russiske kvinneløpere i OL. Østerrike var jo også inne i bildet ved de tidene, sier Lereim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB snakket med Lereim rett før VM-start. Da sa han blant annet dette:

– Det er klar framgang, og jeg tror ingen våger å bruke noen ulovlige midler under VM. Nå er kontrollen i avgjørende grad mye bedre. Det at man kan etteranalysere dopingprøver inntil ti år etter at de er avlagt, det er jo en drøm i forhold til tidligere år jeg holdt på, sa han.

– De siste rapportene vi har fått, er at det ser bra ut med tanke på Seefeld. Samtidig tar det litt tid å analysere prøver, og dette skjer også fortløpende.