Norsk dopingekspert: – Fryktelig trist, nesten ikke til å tro

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim (77) er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av en dopingbombe. Politiet tok utøvere på fersk gjerning.

Inggard Lereim fikk en dopingnyhet fra VM i fanget onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Inggard Lereim fikk en dopingnyhet fra VM i fanget onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld.

Det ble opplyst på en pressekonferanse med østerriksk politi onsdag. Der kom det også fram at politiet hadde skaffet seg bevis både i Østerrike og Tyskland.

– Vi har overvåkingsmateriale som viser at fem utøvere har vært i kontakt med en lege og hans medarbeider både før og under VM, sa Dieter Csefan fra politiet på pressekonferansen.

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro. Det kan kanskje være i desperasjon for å lykkes i hjemme-VM, sier Lereim til NTB.

Det har vært en dopingrazzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrikes langrennsløpere har base. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Det har vært en dopingrazzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrikes langrennsløpere har base. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

To østerrikske langrennsløpere, Dominik Baldauf og Max Hauke, er pågrepet. Det melder Østerrikes største avis Kronen Zeitung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Duoen ble nummer seks på lagsprinten søndag. Ifølge avisen er de mistenkt for bloddoping.

Bakgrunn: Dopingsjokk under Seefeld-VM, fem løpere pågrepet

Hjelp?

To utøver fra Estland og en fra Kasakhstan er også pågrepet i samme sak. Også to tyske leger er pågrepet da østerriksk og tysk politi slo til 17 steder i de to landene. Saken etterforskes som organisert kriminalitet, og totalt er ni personer pågrepet.

Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemakere i nesten 50 år.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk dopingekspert: – Doping er ikke forbeholdt russerne

Mange episoder

– Det har vært mange episoder med doping i langrenn opp gjennom årene. Vi husker jo spesielt 2001 og 2002 som var de tøffeste med de finske løperne i VM og Johann Mühlegg og flere russiske kvinneløpere i OL. Østerrike var jo også inne i bildet ved de tidene, sier Lereim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB snakket med Lereim rett før VM-start. Da sa han blant annet dette:

– Det er klar framgang, og jeg tror ingen våger å bruke noen ulovlige midler under VM. Nå er kontrollen i avgjørende grad mye bedre. Det at man kan etteranalysere dopingprøver inntil ti år etter at de er avlagt, det er jo en drøm i forhold til tidligere år jeg holdt på, sa han.

– De siste rapportene vi har fått, er at det ser bra ut med tanke på Seefeld. Samtidig tar det litt tid å analysere prøver, og dette skjer også fortløpende.

Dopingdømt om Johaug: – Jeg tror det var en oppdiktet historie

Oversikt: Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Samleside: Her finner du alle sakene om ski-VM