Norsk fest i Seefeld: – Oi, de drikker mye

Fra venstre: Martin Alvsvåg, Lena Rebekka Risnes, Mari-Louise U. Stephan (alle fra Sjømannskirken) og tidligere landslagshopper Roger Ruud i Sjømannskirkens lokaler i Seefeld. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
Fra venstre: Martin Alvsvåg, Lena Rebekka Risnes, Mari-Louise U. Stephan (alle fra Sjømannskirken) og tidligere landslagshopper Roger Ruud i Sjømannskirkens lokaler i Seefeld. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tøffe tak for mange av de norske VM-turistene i Østerrike der alkoholen renner i strie strømmer. Sjømannskirken er på plass som en frihavn i partybyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serveringsstedene er utallige i den lille østerrikske alpebyen. På stadion selges det øl, vin og brennevin. Ikke få nordmenn starter dagen med en dram eller halvliter rett etter frokost.

Politiet i Seefeld forteller til NTB at de er overrasket over hvor lite bråk det er i byen, men innrømmer at alkoholinntaket er skyhøyt.

Ifølge turistkontoret vil nesten 9.000 nordmenn være innom Seefeld i forbindelse med VM. Over 20.000 dagsbilletter er solgt til Norge.

Snille

– Oi, de drikker mye ja, men det er veldig få problemer, bråk eller krangling blant nordmennene. Det er mye verre på vanlige helger utenom VM med fyll og unge mennesker, sier Andreas Diener til NTB.

Han driver en pub i en av smågatene i Seefeld. Diener anslår at han i løpet av to VM-uker kommer opp i en omsetning lik for tre «vanlige» måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har åpent fra 11.00 til midnatt. Jeg vil tro at jeg serverer et sted mellom 1.000 og 1.500 glass med alkohol på en vanlig dag og kveld. Her er det gjester fra fem til åtti år, svært mange er nordmenn.

Tilflukt

Sjømannskirken åpnet et VM-kontor i Seefeld for vel en uke siden, lik det man har hatt på andre VM og OL siden 1996.

– Vi i Sjømannskirken opplever at i uke to av et mesterskap, så er det en del som begynner å bli litt slitne. De setter seg kanskje ned hos oss noen timer fordi det har tatt på med et relativt hardt kjør, sier Martin Alvsvåg.

– Vi har ikke opplevd noe ubehagelig. Det er kommet inn noen som har vært beruset, men det har vært helt uproblematisk. Om de sovner på en stol, så er det helt greit. Men vi ser at mange drikker, begynner tidlig og kjører hele dagen.

– Spesielt for dem som reiser med barn, kan det være nyttig å stikke innom et sted der det ikke serveres alkohol. Da får ungene en pause med en vaffel og leke med iPaden-en eller telefonen uten at det blir drukket rundt dem, sier Alsvåg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pause

Den tidligere storhopperen Roger Ruud er innom sentrumskirken i Seefeld for en kaffe, vaffel og en prat. Han er reiseleder for nordmenn i VM og skryter av Sjømannskirken.

– Det er et flott tilbud, og det kan være en del norske turister trenger litt ro og en pause innimellom. Det kan gå litt hardt for seg for enkelte, sier han til NTB.