Åpen for alle - alltid

Sundby om Niskanen: – Han kledde av meg

Se video fra tirsdagens pressekonferanse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby er krystallklar på at han ble statist mot Iivo Niskanen på 15-kilometeren i VM for to år siden og utelukker ikke reprise onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemmefavoritten Niskanen tok gullet på 15-kilometeren i klassisk stil i Lahti foran Sundby. Det skilte til slutt 17,9 sekunder mellom de to. Niklas Dyrhaug, som tok bronsemedaljen, var slått med 31,3 sekunder av den suverene finske klassiskeksperten.

– Iivo kledde av meg den dagen, men jeg gjorde samtidig et av de beste klassiskløpene jeg har gjort noen gang, sier Sundby når han tenker tilbake til VM-rennet i 2017.

NTB møter medaljehåpet i forbindelse med landslagsløpernes VM-precamp på Sjusjøen. 34-åringen er rask med å lansere Johannes Høsflot Klæbo i sprint og Niskanen på 15-kilometeren i klassisk stil som VMs klart største favoritter i herrelangrenn.

Klæbo har allerede innfridd. Niskanen kan gjøre det samme onsdag.

– Hvis IIvo er i kanonform, tror jeg ingen har muligheten til å slå ham på den distansen, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk

Har vært bekymret

Niskanen har vist seg flink til å prikke klassiskformen til store mesterskap de siste sesongene. Under OL i Pyeongchang sist vinter lekte han med konkurrentene på den avsluttende femmila.

Sølvvinner Aleksandr Bolsjunov ble slått med 18,7 sekunder, mens resten av feltet var distansert med mer enn to og et halvt minutt.

I vinter vant han 15-kilometeren i klassisk stil i Otepää, mens det ble andreplass bak Bolsjunov i VM-generalprøven på samme distanse i Cogne nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundby har på sin side ikke vært på pallen på 15 kilometer klassisk denne sesongen, men både i Otepää og i Ruka før jul ble det fjerdeplass. 34-åringen har på ingen måte følt seg trygg på å få plass på det norske firemannslaget i VM.

– 15-kilometeren har jeg vært delvis bekymret for, sier Sundby – og gir egne prestasjoner merkelappen «OK».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerdeplassene i Otepää og Ruka reddet til sjuende og sist onsdagens VM-start.

– De har vært helt avgjørende. I de andre rennene har jeg vært dårlig, falt og kløna det til, sier Sundby og tenker på jaktstarten på Lillehammer og fellesstarten i Oberstdorf under Tour de Ski.

Les også: Johaug om neste gullsjanse: – Den øvelsen jeg har sett mest fram til

Den dårligste sjansen

Foruten sølvmedalje i Lahti for to år siden har Sundby også medalje på 15 kilometer klassisk fra VM på hjemmebane i Oslo i 2011. Der ble det bronse.

Han er likevel klar på at onsdagens renn i utgangspunktet er hans dårligste medaljesjanse i Seefeld-VM.

– Det er den distansen det vil være tøffest for meg å hevde seg i, og der det vil være den største overraskelsen hvis jeg gjør det bra, fastslår han.

Sist han vant et verdenscuprenn over 15 kilometer klassisk, var i Otepää 19. februar 2017.