Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen

Jarl Magnus Riiber på norsk pressekonferanse for kombinert tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jarl Magnus Riiber på norsk pressekonferanse for kombinert tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seefeld har vært ensbetydende med store oppturer og tunge nedturer for VM-gullhåpet Jarl Magnus Riiber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju ganger tidligere har kombinertsportens nye wonderboy gått verdenscuprenn i byen der han fredag skal jakte karrierens første internasjonale mesterskapsmedalje. Fire ganger har han vært på pallen, mens de øvrige rennene av ulike årsaker endte i nedtur.

Under Seefeld-trippelen forrige sesong var han på pallen i samtlige tre renn. Verre gikk det i 2017, da 21-åringen fikk skulderen ut av ledd i forbindelse med at han skulle ta på seg hoppdressen og måtte avbryte konkurransen.

I 2017 gikk Riiber inn til det han trodde var en sterk tredjeplass, men etter målgang ble gleden snudd til fortvilelse da det viste seg at han hadde glemt å gå med den viktige tidtakerbrikken. Dermed ble han diskvalifisert.

– Vi får håpe at noe sånt ikke skjer i dette mesterskapet, smiler Riiber når NTB minner han på Seefeld-historikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke sjokkert

To år tidligere, i 2015, passerte han en milepæl i Seefeld. Da tok han sin første pallplassering i verdenscup der, kun 17 år gammel. Den dagen vil naturlig nok for alltid ha en sentral plass i minneboka.

– Ja, den har jeg med meg, sier Riiber, som tross en rekke pallplasseringer fortsatt mangler seieren i årets VM-by.

– Det har vel sammenheng med at jeg ikke begynte å vinne renn før denne sesongen, sier 21-åringen.

I vinter har det til gjengjeld blitt mange besøk på toppen av seierspallen, totalt ti. Ingen norsk kombinertløper har klart like mange i én og samme sesong. Hovedpersonen er ikke sjokkert over eventyrsesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde en tanke på høsten om at dersom jeg holdt meg frisk og skadefri, ville det bli fenomenalt bra. Jeg hadde et veldig bra toppnivå inne i hoppbakken og hadde gode langrennssamlinger. Brikkene falt på plass, sier Riiber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større enn alle

Sportssjef Ivar Stuan er heller ikke overrasket over den voldsomme Riiber-dominansen de siste månedene.

– Etter at han fikk skulderen ut av ledd siste gangen her i Seefeld for to år siden, og vi bestemte at han skulle opereres på våren i 2017, har det bare gått én vei med gutten. Han hopper like spektakulært som før, og nå har han også utviklet langrennsdelen sin kolossalt, sier han til NTB.

Stuan tviler på at norsk kombinert har sett Riibers likemann.

– Jeg har aldri sett et sånt kombinerttalent tidligere, og jeg har trent både Fred Børre Lundberg og Bjarte Engen Vik. Jeg kjenner også Tom Sandberg og de legendene vi har hatt i kombinert, men jeg mener Jarl er et hakk foran dem, sier han og legger til:

– Selv om det nesten er umulig å rangere noen foran Bjarte. Potensialet til Jarl er enormt høyt.

Fredag kan gullfangsten i Seefeld begynne.