Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»

Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Halvor Egner Granerud sjekker utsikten fra Bergiselbakken under treningen til hopplaget i Innsbruck under ski-VM i Seefeld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Halvor Egner Granerud sjekker utsikten fra Bergiselbakken under treningen til hopplaget i Innsbruck under ski-VM i Seefeld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas Stjernen var fattige seks tideler fra karrierens første individuelle mesterskapsmedalje i VM for to år siden. Nå håper han revansjens time er kommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I storbakken i Lahti var han tredjemann etter første omgang, men han led samme skjebne som pappa Hroar gjorde i 1987. Da endte Stjernen senior på fjerdeplass i VM-rennet i normalbakken etter å ha tapt bronsekampen mot lagkamerat Vegard Opaas med tre tidels poeng.

Andreas Stjernen har laggull både fra OL og skiflygings-VM samt lagsølv fra det nevnte verdensmesterskapet i Lahti for to år siden. 30-åringen har samtidig fortsatt til gode å ta en individuell mesterskapsmedalje.

Nærmere enn han var i storbakken i Lahti har han naturlig nok aldri vært.

– Det er det nærmeste jeg har vært, og nærmere kommer jeg vel neppe heller uten å få den medaljen, sier Stjernen til NTB.

– Jeg tenker tilbake på at det var fryktelig nær og har selvsagt lyst til å revansjere det. Og heller ikke da gikk jeg inn i mesterskapet som noen stor medaljefavoritt, så jeg vet det er mulig selv om jeg ikke har prestert så bra de siste ukene, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversikt: Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Null press

Oppladningen til Seefeld-VM har vært alt annet enn ideell. Fallet i Lahti nylig tvang Stjernen til å stå over verdenscuprennene i Willingen. På hjemmebane i Trondheim har han jobbet med å legge skrekkopplevelsen bak seg og lege en forslått kropp.

Like dramatisk var ikke opptakten til Lahti-VM for to år siden, men da som nå var ikke resultatene i forkant av mesterskapet noe å skryte av. Til gjengjeld ble VM alt i alt en god opplevelse, til tross for den sure fjerdeplassen i storbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele mesterskapet ble en opptur for min del, for det ble også et ganske overraskende sølv i lagkonkurransen. Inngangen til mesterskapet var vel egentlig ganske lik som nå, sier Stjernen.

30-åringen går inn i lørdagens storbakkerenn i Bergiselbakken uten forventninger hengende på egne skuldrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer ikke hit som noen favoritt, og jeg kommer derfor med lave skuldrer. Jeg skal bare prøve å gjøre det jeg har gjort på trening, så får vi se hva det hvor godt det er, konstaterer Stjernen.

Samleside: Her finner du alle sakene om ski-VM

VM-avskjed?

Sesongen så langt beskriver veteranen som «veldig berg-og-dalbane». Det startet dårlig før jul, men til hoppuka fant han for alvor formen og kjempet lenge om en pallplass sammenlagt. Den glapp i avslutningsrennet i Bischofshofen.

Hoppuka oppsummerer han med ordet «nedtur», samtidig som det fantes mange oppturer og positive øyeblikk på veien gjennom turneringen. Ikke minst i det tredje rennet i Bergiselbakken.

– Det beste rennet kom i Innsbruck, så det er jo bra med hensyn til VM, fastslår Stjernen.

Nettopp Bergiselbakken har han mange gode minner fra. De tre siste årene har han blitt nummer tre, fire og fem i det tredje hoppukerennet. Det gir grunn til en viss VM-optimisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje tar Stjernen avskjed med ski-VM i Seefeld. 30-åringen måtte i tenkeboksen før han forlenget karrieren etter forrige sesong, og foreløpig har ikke veteranen gitt noen garantier for at han blir å se med startnummer neste sesong. Til neste VM er det i tillegg nye to år.

At det kan være hans siste VM, bruker ikke Sprova-hopperen mye krefter på.

– Jeg tenker ikke så mye på det, men det kan jo være det, fastslår Stjernen.

Aktuelt: Dette er ski-VM-bonusene: Lundby kan bli den store taperen