ABC Nyheters dopingekspert:– Doping er ikke forbeholdt russerne

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er Abc-Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld.
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er Abc-Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Doping kan dessverre være økonomisk lønnsomt. Av den grunn vil det nok også i fremtiden dukke opp en rekke positive prøver, mener juridisk ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at risikoen for å bli avslørt er til stede, og idretten de siste årene har vært rystet av enorme dopingskandaler som har fått store konsekvenser for utøvere og idrettsnasjonenes omdømme, vil det fortsatt komme flere saker.

En av dem som mener det, er ABC Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld, Robin Mackenzie-Robinson. Han er utdannet jurist og er ekspert innen sportens voldgiftsrett, CAS.

Les også: WADA endret krav mot Russland: – Det kan ikke fortsette sånn som det er nå

– Risikoen for å bli tatt er ikke så stor

– Problemet er vel nettopp at risikoen for å bli tatt ikke er så stor. Utøvere som blir tatt er ofte de som har vært uforsiktige og ikke har tilstrekkelig med kunnskap om hvordan man skal unngå å bli tatt, sier han.

Oppsiden ved dopingbruk vil for noen dessverre fortsatt kunne være større enn nedsiden, mener han

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De økonomiske gevinstene er enorme, og for mange utøvere fra andre nasjoner er økonomisk suksess innenfor idretten eneste vei ut av trange levekår for seg selv og familien. Når man i tillegg i dag ser eksempler på at utøvere som er tatt eller har innrømmet dopingbruk, fortsatt har kommet økonomisk godt ut av å dope seg, er jeg redd mange fortsatt vil falle for fristelsen i fremtiden, sier han.

Les også: Dopingjeger: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Bombardert med doping-spørsmål

Tidligere langrennsstjerne og leder av det russiske skiforbundet, Jelena Välbe, måtte finne seg i at de fem første spørsmålene før første stavtak i Ski-VM i Østerrike ble tatt, handlet om doping:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tror du laget ditt behandles litt annerledes enn for eksempel nordmenn?

– Tror ikke det. Hvis noen føler seg truffet, så er det deres problem.

Russlands langrennssjef Jelena Välbe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Russlands langrennssjef Jelena Välbe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Synes du spørsmålene er ubehagelige? Forstår du at de stilles?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår det. Men noen av dere stiller de samme spørsmålene om og om igjen.

– Har du noe svar på hvorfor mange skiløpere ikke fikk stille i OL Pyeongchang? Er det vanskelig å være skipresident i slike tider?

– For meg var det som en krig, svarte Välbe.

– Ser du ingen grunner til at Sergej Ustjugov ikke fikk stille?

– Jeg har på følelsen at du vet noe vi ikke vet, sa hun.

Les også: Halvparten tror norske OL-utøvere er like rene som konkurrentene

– Nå må dere snart legge den boka på hylla

Ustjugov var én av flere russiske topputøvere, som ikke hadde tilknytning til dopingskandalen, som ble nektet å stille til start i OL i Pyeongchang i fjor. Han har boikottet pressen i etterkant, men stilte opp på pressekonferansen tirsdag. Han ga pressen det glatte lag for ikke å prøve å grave i saken hans.

Välbe fikk til slutt nok, og sa at ingen russiske utøvere faktisk har blitt beviselig tatt for doping.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har dere respekt for utøvere må dere snart legge den boka på hylla der den hører hjemme, sa hun.

Til russiske medier sier Välbe at 50 prosent av alt som har skjedd i russisk idrett de siste årene skyldes politikk. Og at det er ingen garanti for at politikk ikke vil spille en rolle igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

Svensk skistjerne om doping-bråket: – Vet jeg har rent mel i posen

– Välbe har noen poeng

– Jelena Välbe er utvilsomt en pro-russisk sitatmaskin. Tar man imidlertid fra hverandre spissformuleringene hennes har hun noen poeng som det kan være verdt å merke seg, sier Robin Mackenzie-Robinson.

– Det er for eksempel kun Russland som i nyere tid har vært gjenstand for en så grundig etterforskning som har blitt gjennomført av «McLaren-

Sergej Ustjugov Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sergej Ustjugov Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

utvalget». Hva hadde man eventuelt funnet hvis man hadde satt i gang en tilsvarende granskning av andre land?, spør Mackenzie-Robinson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor mener at doping bør bli lovlig

Russisk forsvar

– Russiske utøvere har langt i fra vunnet alle dopingrettssaker. Det er direkte feil! 28 russiske utøvere ble imidlertid frifunnet av CAS for delaktighet i dopingjuks i forbindelse med Sotsji-OL, mens CAS opprettholdt IOCs domfellelse av 11 russiske utøvere, påpeker han.

– Frifinnelsene av de 28 russiske utøverne var utvilsomt en seier for Russland og har blitt brukt av russerne i flere sammenheng som en form for «bevis» på at det statsstyrte dopingsystemet angivelig ikke har eksistert. Det imidlertid russerne ofte unngår å poengtere er at CAS aldri har betvilt at det har funnet sted et slikt dopingsystem som var omtalt i «McLaren-rapporten». Grunnen til at CAS frikjente 28 russiske utøvere var at de mente at bevisene mot disse utøverne ikke var tilstrekkelig sterke og klare nok for å konkludere med at de hadde brutt antidopingreglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: OL-mester: – Jeg ble tilbudt doping

En vestlig hybridkrig mot Russland?

Flere russiske analytikere ser på den russiske dopingskandalen som en del av en slags vestlig stil for hybridkrig mot Russland, som involverer det å underminere russisk idrett.

Uten å ha kommet til bunns i ugjerningene, og uten at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hadde oppfylt de opprinnelige kriteriene for å bli gjeninnsatt, slapp WADA dem inn i varmen igjen, noe WADA har fått sterk kritikk for.

RUSADA og det russiske sportsministeriet måtte åpne opp laboratoriet i Moskva og gi tilgang til LIMS-databasen med prøveresultater innen 31. desember 2018.

WADAs president Craig Reedie. Foto: Jean Christophe Bott / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
WADAs president Craig Reedie. Foto: Jean Christophe Bott / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De måtte også sikre at eventuelle re-analyser av prøver ble ferdigstilt innen 30. juni 2019. Dette er fortsatt ikke oppfylt.

– Om en russer eller flere skulle bli tatt for doping under ski-VM, vil jeg ikke tro at det vil påvirke WADAs beslutning om å slippe RUSADA inn i varmen igjen. Eventuelle nye positive dopingprøver fra russiske utøvere vil imidlertid svekke tilliten til russisk idrett ytterligere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Uten doping er det umulig å oppnå suksess

Idrettsprofessor: – Forbudet mot doping bør fjernes

– Doping er ikke et sær-russisk problem

– Om en utøver fra et annet land enn Russland skulle bli tatt i doping, kanskje spesielt hvis det er en utøver fra en nasjon som har rettet hardest kritikk mot Russland, er det klart at russerne vil fremheve dette. Men det vil naturlig nok ikke være noe «bevis» for at det eksisterer et eventuelt «komplott» mot Russland. Det vil imidlertid bare bekrefte det alle burde vite, og det er at doping ikke er et nasjonalt, men et internasjonalt problem, sier Mackenzie-Robinson.

– Doping er ikke et sær-russisk problem, understreker han. – Det er det viktig å huske på. Doping er utvilsomt et stort problem i Russland, men å tro at utøvere fra andre nasjoner ikke doper seg, er naivt.

VIDEO: Alt du trenger å vite om ski-VM: Dette er Norges medaljehåp: