Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela

USA har gitt Venezuelas president Nicolás Maduro frist til 23. februar med å gå av, noe han nekter. Foto: AP / NTB scanpix.
USA har gitt Venezuelas president Nicolás Maduro frist til 23. februar med å gå av, noe han nekter. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Ariana Cubillos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland advarer Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido mot å «invitere til en utenlandsk intervensjon» og bruke hjelpesendinger «som dekke».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En slik intervensjon, uansett om den blir direkte eller under dekke av humanitær hjelp, vil neppe bringe det resultatet Guaido håper på, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Guaido, som utropte seg selv til fungerende president i Venezuela 23. januar, anklager president Nicolás Maduro for å blokkere hjelpesendinger til landet.

Maduro hevder hjelpesendingene er del av et komplott, satt i scene av USA og Guaido, for å gripe makten i landet.

Les også: Maduro vil arrangere konsert og matutdeling

Sanksjoner

Dersom USA virkelig er opptatt av venezuelanernes ve og vel, bør de oppheve sanksjonene som har kastet landet ut i fattigdom, hevder Maduro.

Venezuelas visepresident Delcy Rodriguez opplyste onsdag at 300 tonn russisk nødhjelp var ankommet landet.

– Vi er takknemlige overfor Russland for forsendelsen av medisinsk utstyr som nå har ankommet Venezuela, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudd på FN-charteret

President Donald Trump har gitt Maduro frist til 23. februar med å gå av og har ikke villet utelukke bruk av militærmakt dersom så ikke skjer. Lavrov reagerer sterkt på trusselen.

– Trusselen fra USA er utvilsomt et brudd på FN-charteret og en direkte innblanding i et uavhengig lands indre anliggender, sier Lavrov.

Den russiske utenriksministeren sier krisen i Venezuela bare kan løses gjennom forhandlinger.

– Resultater kan bare komme gjennom en inkluderende politisk dialog, sier han.

Les også: Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier

Slutter opp om Maduro

USA har oppfordret Venezuelas forsvar til å vende ryggen til Maduro og slutte opp om Guaido, men har ikke lyktes med dette.

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino understreket tirsdag at landets væpnede styrker slutter helt og fullt opp om Maduro.

– Militæret i Venezuela har kun én president, sier Padrino.

Forsvarsministeren understreker videre at Venezuelas væpnede styrker ikke vil akseptere en «marionettregjering» eller ta «ordre fra fremmede regjeringer eller makthavere».