Johaugs hyllest av broren

Therese Johaug tester VM-løypa under solskinnet i Seefeld tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Therese Johaug tester VM-løypa under solskinnet i Seefeld tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Broren Karstein Johaug (26) har kanskje vært Therese Johaugs viktigste allierte på veien tilbake til VM-form etter utestengelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag går 31-åringen fra Dalsbygda sitt første VM- eller OL-løp siden VM i Falun for fire år siden.

Veien imellom har vært kronglete. Bruken av en ulovlig leppekrem førte til en 18 måneder lang dopingdom som holdt henne vekke både fra VM i Lahti for to år siden og OL i Pyeongchang for ett år siden.

Utestengelsen førte til at Johaug måtte opprette sitt eget team i perioden hun ikke fikk konkurrere og trene i lag med landslaget.

Maskinen fra Nord-Østerdalen har trent mye i lag med gutta i de siste årene.

– Jeg har trent mye sammen med broderen. Jeg hadde noen intervaller sammen med ham i jula, og han er veldig imponert over måten jeg går på. Jeg får god matching av ham og ser og lærer veldig mye av hvordan guttene går. Det gir meg en veldig motivasjon, sa Johaug under NM-dagene i Meråker i månedsskiftet januar/februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversikt: Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Les også: Johaug vil ikke bryte med svartelistet selskap

Like rask

Der kunne man sammenligne direkte tider, og de viste at Therese er like gode som enkelte av gutta i enkelte deler av løypa. Fra før visste vi at hun kan konkurrere med gutta i motbakkeløp.

– Det var moro på 10-kilometeren da vi kunne sammenligne litt tider. Jeg har hatt mange testløp med Karstein, og de stemmer de avstandene mellom oss.

Et sentralt stikkord er læring.

– Jeg trener en del med gutter, og jeg trener veldig mye med Karstein. Jeg lærer mye av ham, og han lærer av meg. Jeg kan matche ham når vi går på ski i motbakker. Jeg tror at jenter og gutter kan lære av hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Johaug før Beitosprinten i november: Ble beskrevet som en tiger i bur:

Alt til sin tid er et annet stikkord.

– Jeg er alltid interessert i å lære av de beste utøverne, utvikle meg og hente de små marginene hele veien. Jeg får god matching av jentene på veldig mye, og på rulleski har jeg ikke den styrken som mange av de andre jentene har. Det blir noe helt annet, sa Johaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mente at hun ikke nødvendig må trene mer med allroundgutta.

– Det ville kanskje ha blitt litt tøft. Det er de nest beste gutta jeg kan lære mest av og få mer matching av i hvert fall når det går oppover. Karstein har trent med meg i alle år og trodd at han er dårlig i motbakker, men så kommer han på samling og så er han best, og de andre gutta tror ham ikke når han sier at jeg er enda bedre.

Familien på plass

Som alltid har Therese Johaug familien på plass når det er store renn på gang. Fredag kommer mor Gro og far Thorvall til VM-byen. Broren Karstein kommer også nedover. Til vanligholder han hus i kjellerleiligheten i søsterens villa i Oslo. Han var også med på Røas sølvlag under NM-stafetten i Meråker.

– Jeg har vært utrolig heldig som har hatt ham i disse årene. Han er veldig interessert i langrenn og er også trener i Røa. Han ser ting med kritiske øyne, og jeg bruker like mye ham på teknikk som Pål Gunnar (Mikkelsplass). Mamma og pappa har aldri vært dem som har vært med oss på trening, og jeg og Karstein er veldig tette. Det er vi som har matchet hverandre og som bruker hverandre som motivasjon.

Samleside: Her finner du alle sakene om ski-VM

SE VIDEO: Johaug smadret konkurrentene i Otepää: