Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet

Andreas Stjernen har lagt fallet i Lahti bak seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Andreas Stjernen har lagt fallet i Lahti bak seg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas Stjernen ladet opp til VM med karrierens første virkelig stygge rundkast. Heldigvis slapp de nærmeste å få dramaet inn i stua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det så alt annet enn pent ut da den norske hoppveteranen gikk rundt i prøveomgangen foran verdenscuprennet i Lahti nylig. På trenertribunen snudde Alexander Stöckl og alle hans trenerkolleger seg bort for å slippe å se trønderens brutale møte med unnarennet.

Stjernen selv er glad hans aller nærmeste støttespillere, familien hjemme, slapp å bivåne episoden gjennom TV-skjermen.

– Jeg var såpass heldig at det ikke gikk på TV, så de rakk vel ikke å bli så skremte, sier Sprova-hopperen til NTB.

Stygge fall à la det i Lahti har han vært forskånet for i sin lange karriere i internasjonal hoppsport.

– Det er vel første gang, og en gang må være den første. Vi får håpe det blir den siste også, smiler Stjernen, som har brukt tiden som nå har gått til å legge rundkastet bak seg.

Tirsdag kom han til den norske VM-basen utenfor Seefeld og møtte lagkameratene for første gang etter skrekkopplevelsen i Finland. Da vanket det raskt mange spontane og gode klemmer, selv om Stjernen gjorde sin entré midt under det norske lagets pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversikt: Program for Ski-VM i Seefeld 2019

Motiverende pappa

Nå handler alt om jakt på VM-medaljer. I en alder av 30 år mangler Stjernen fortsatt en individuell mesterskapsmedalje. I Lahti for to år siden var han svært nær, men måtte nøye seg med fjerdeplass.

Spørsmålet er i hvilken grad rundkastet i Lahti har påvirket mulighetene til å realisere det mangeårige karrieremålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får håpe at det ikke har satt meg så veldig tilbake. Nå har jeg fått mange treningshopp hjemme i Norge mens resten var i Willingen og hoppet verdenscup. Jeg har fått lagt inn en liten treningsperiode, og det tror jeg kan ha vært godt, sier Stjernen.

Oppladningen til verdensmesterskapet i Seefeld kaller han «uortodoks». Det er vel ingen underdrivelse, tatt i betraktning at han har måttet jobbe for å finne tilbake til tryggheten i bakken. Det handler mest av alt om det mentale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pappa og tidligere storhopper Hroar Stjernen har vært blant samtalepartnerne.

– Han har vært motiverende og positiv. Det hjelper bra. Han sier jeg må tenke på det jeg skal gjøre, og det jeg har gjort på trening, smiler Andreas.

Samleside: Her finner du alle sakene om ski-VM

Lover godt?

På spørsmål om den litt uventede oppladningen har endret på hva han tror er mulig å utrette i Seefeld, lyder svaret:

– Målet før sesongen var å ta individuell medalje, og jeg skal ikke legge bort det, men det blir mer utfordrende enn jeg kanskje hadde tenkt meg.

Fortsatt kjenner han det harde møtet med unnarennet i Lahti i ryggen, men ikke verre enn at det går an å hoppe på ski. Hjelper gjør det i utgangspunktet også at han nå kommer til en bakke der han trives utmerket godt.

Så sent som under årets tysk-østerrikske hoppuke sto 30-åringen på pallen i Innsbruck, og tre år på rad har han vært inne blant de fem beste i Bergiselbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjernen er samtidig usikker på hvor mye han skal våge å holde fast ved at god historikk i en bakke gir grunn til optimisme.

– Den tanken hadde jeg forrige helg i Lahti også, så jeg vet ikke om jeg skal stole så mye på den lenger, sier Sprova-hopperen og ler godt.

Hoppkonkurransene i VM innledes med storbakkekvalifisering fredag.

Knut Nystad: – Vi har hatt noen smørebommer - og de kommer igjen

Aktuelt: Dette er ski-VM-bonusene: Lundby kan bli den store taperen