VM-debutant Skistad: – Var nok kjipt å være mamma

Kristine Stavås Skistad er klar for sitt første VM på ski.
Kristine Stavås Skistad er klar for sitt første VM på ski. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristine Stavås Skistad (20) er ærlig på at hun ikke er verdens beste til å takle nederlag. Enda verre var det i barndommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den uredde norske sprintkometen er klar for karrierens første seniormesterskap. Til VM-sprinten i Seefeld kommer hun med kun to verdenscupstarter i bagasjen. Tro imidlertid ikke at 20-åringen reiser til Østerrike med lua i hånda av den grunn. Tvert imot.

Til dem som har forsøkt å minne henne om at det er en stor prestasjon bare å kvalifisere seg til VM, har nemlig Skistad vært tindrende klar.

– Det er ikke sånn jeg tenker, sier 20-åringen bestemt til NTB – og er rask med å legge til at hun ikke bryr seg det minste om andres forventninger til henne, men desto mer om sine egne.

Deretter kommer det en liten innrømmelse.

– Jeg vet at jeg er en person som takler det dårlig når det ikke går bra, så jeg håper det går etter forventningene i VM, smiler debutanten.

Må gripe sjansen

Skistad ber samtidig om å bli trodd på at evnen til å takle nedturer i skisporet har bedret seg med årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var mye verre da jeg var liten. Da var det nok kjipt å være mamma, ler Konnerud-løperen.

– Jeg begynner å lære meg å takle det bedre, men når man kommer til et VM og vet det er store muligheter hvis man gjør ting rett, er det klart man blir skuffet hvis man gjør ting feil, tilføyer hun.

Aktuelt: Skistad om å offentliggjøre medisinbruken hennes: – Trist at dette skal fortelles

20-åringen klarer ikke legge skjul på at hun tror det er mulig å utrette store ting i Seefeld. Gjennom hele vinteren har det vært snakket om at den ikke altfor harde VM-sprintløypa passer henne svært godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den løypa er på en måte laget for henne, ut fra det hun har vist det siste halve året. Hun har alle muligheter, sier Maiken Caspersen Falla til NTB.

Skistad legger ikke skjul på at hun er inne på den samme tanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke om jeg tørr å tenke det for mye, men jeg har i hvert fall en veldig god mulighet. Jeg må bare gripe den og ikke drive å rote den bort, smiler VM-debutanten.

Ekspert om Skistads inntog: – Det sier litt om nivået på sprint i Norge

Raskest av alle?

20-åringen har lengst lagt en plan for hvordan VM-sprinten skal løses. Løypa har hun riktignok kun studert på YouTube, men resepten handler om å utnytte egne styrker til fulle.

– Det blir å ta starten og ligge foran. Da må de andre gå rundt meg og bruke ekstra krefter. Dermed slipper jeg å gå full pinne, så får vi håpe det er en taktikk som fungerer også i et VM, smiler Skistad.

Den offensive 20-åringen mener hun allerede har bevist at farten ut fra start og spurten holder verdensklassenivå. Så sent som under NM i Meråker viste Skistad voldsom fart på de siste meterne. I VM gjør trolig konkurrentene derfor lurt i å kvitte seg med henne før oppløpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er jeg enig i, sier Skistad bestemt.

– På oppløpet er det ingen som slår deg?

– Jeg håper ikke det, men når man skal gå mot de aller beste, skal man kanskje ikke sitte og si det. Jeg er i hvert fall ikke redd for å spurte på et oppløp, smiler Konnerud-løperen.

Henger Skistad med inn på de siste meterne i sprintfinalen i Seefeld, kan VM-debuten bli av det artige slaget.

Aktuelt: Johaug skryter av supertalentet Skistad