Utøvere oppfordrer FIS-presidenten til å gå av

FIS-president Gian Franco Kasper er i hardt vær etter et kontroversielt intervju med en sveitsisk avis.
FIS-president Gian Franco Kasper er i hardt vær etter et kontroversielt intervju med en sveitsisk avis. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FIS-topp Gian Franco Kaspers kontroversielle uttalelser om diktaturer og klimaendringer får topputøvere til å kreve at 75-åringen tar sin hatt og går.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld sendte interesseorganisasjonen Protect Our Winters et åpent brev der den ber Kasper om å gå av som president i Det internasjonale skiforbundet.

En rekke vintersportsutøvere er med i gruppen, i likhet med forskere, forretningsfolk og snowboardprodusenten Burton.

Bakgrunnen for brevet er et intervju med Kasper i den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger, der han blant annet sa at han synes det er greit å dele ut olympiske leker til diktaturer, samtidig som han snakket om «såkalte klimaendringer».

– Diktatorer kan organisere store arrangementer uten å be om folks tillatelse. Fra et forretningsståsted sier jeg «Jeg vil bare gå til diktaturene, jeg vil ikke krangle med miljøvernere», uttalte Kasper blant annet.

Les også: Svindal om Kasper-utspill: – Fullstendig tullprat

– Tullprat

Den mektige FIS-toppen har senere beklaget sine uttalelser og samtidig hevdet at uttalelsene er trukket ut av sin opprinnelige kontekst. Det hindrer ikke utøvere og andre i å reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Artikkelen bekrefter det vi har visst fra folk på innsiden i årevis: at lederskapet i organisasjonen ikke vil anerkjenne vitenskapelige beviser som truer hele bransjen, uttaler Protect Our Winters.

Den norske alpinveteranen Aksel Lund Svindal er en annen som kraftig har kritisert Kaspers uttalelser.

– Noen ganger sier folk noe som er så dumt at man ikke trenger å kommentere det, fordi alle med puls på denne planeten forstår at det er fullstendig tullprat, sa Svindal tidligere i uken.