Svindal gleder seg til roligere dager

Aksel Lund Svindal to dager før utforrennet under VM i Åre, som blir hans siste renn som aktiv utøver. Nå gleder han seg til roligere dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal to dager før utforrennet under VM i Åre, som blir hans siste renn som aktiv utøver. Nå gleder han seg til roligere dager. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Aksel Lund Svindal lørdag har kjørt sitt aller siste renn i karrieren, gleder han seg til å stå på ski uten at hver sving skal være så "sinnssykt viktig".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag raser Aksel Lund Svindal ned bakken på jakt etter å spare hundredeler for aller siste gang. Det er noe han ikke kommer til å savne når han nå legger skiene på hylla for godt. Som toppidrettsutøver, vel å merke.

Til NTB forteller 36-åringen at livet som alpinist på toppnivå til tider kan være både fysisk og psykisk krevende.

– Det har vært tider der det kunne vært godt å ha kjørt litt på ski uten at hver eneste sving eller hundredel skal være så sinnssykt viktig hele tiden.

Derfor ser han fram til når stoppeklokken har tatt tiden på ham for aller siste gang. Da skal han nyte skikjøringen litt mer, og fokusere litt mindre på resultatet.

– De gangene jeg kjenner at «nå har jeg bare lyst til å kjøre litt på ski», det å ha muligheten til å gjøre det uten at klokka går, det tror jeg skal bli deilig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Suksesshistorie

– Hva tror du at du vil savne mest når du nå gir deg?

Etter en kort tenkepause finner han fram til svaret:

– Det jeg vil savne mest er det å være toppidrettsutøver. Ikke alene, men følelsen av å være på et landslag.

Og det er på det norske alpinlandslaget Svindal har blitt en suksesshistorie av de sjeldne. Fra ung alder har han vunnet alt. VM, OL, verdenscupen og mere til. Han har reist verden rundt og gjort det han like aller best: Stå på ski.

Og han har tjent seg søkkrik på idretten, samt smarte investeringer.

Lindsey Vonn: – Svindal er utrolig snill

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privilegert

36-åringen har gjennom årenes løp blitt en av nasjonens kjæledegger. Til NTB innrømmer han at han er privilegert som har fått leve som han har gjort.

– Man er jo privilegert allerede fra det øyeblikket man blir født i Norge, man får alle mulighetene servert. Men jeg er også privilegert fordi jeg fra tidlig i karrieren har hatt stang inn. Eller i alle fall ikke stang ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde jeg hatt de skadene jeg har hatt de siste fem årene, de første fem årene hadde det blitt fryktelig tungt å komme seg opp i verdenstoppen, sier han videre og legger til at han også har vært privilegert som har hatt en familie som har backet han opp fra tidlig alder.

Aktuelt: VM-vinneren vil savne Svindal

Setter ting på vent

Aksel har bygget seg opp et solid fundament for framtiden, men er han fornøyd? Har han fått brukt det gode livet til noe?

– Foreløpig har jeg brukt det til å prøve å bli enda bedre, sier Svindal og legger til at han nå skal forsøke å finne ut hva annet man kan gjøre her i livet.

– Det er en del ting man kanskje setter på vent fordi dette (toppidrettslivet) tar så ekstremt mye tid. Jeg både håper og tror jeg framover skal få muligheten til å kose meg, å ikke ha et tidsskjema hele tiden.

Så pensler han seg selv tilbake på det med å være privilegert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Svindal glemmer aldri da han møtte Kjus og Aamodt for første gang

Luksus

– Jeg har vært privilegert fordi jeg har blitt gitt valgmuligheter, men så langt har jeg ikke hatt så god tid til å ta andre valg enn dem som handler om alpint. Men det får jeg nå, og det tenker jeg er en luksus som jeg gleder meg litt til.

Når Svindal lørdag passerer målstreken for aller siste gang har han all tid i verden til å tenke på hva han skal gjøre.

– Gruer du deg?

– Det er litt sånn blandede følelser, egentlig. Jeg gruer meg ikke, men jeg vet det blir litt ubehagelig å stå på start. Jeg tror jeg kommer til å være ganske nervøs, sier den snart tidligere toppalpinisten.

Aktuelt: Aamodt hyller Svindal: – En av de aller største