Svindal om Kasper-utspill: – Fullstendig tullprat

ÅRE, SVERIGE 20190206. Aksel Lund Svindal vinker til publikum etter at han kjørte ned til en 16. plass i super-g for menn under VM i alpint i Åre. Dette var svindals nest siste renn før han legger opp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÅRE, SVERIGE 20190206. Aksel Lund Svindal vinker til publikum etter at han kjørte ned til en 16. plass i super-g for menn under VM i alpint i Åre. Dette var svindals nest siste renn før han legger opp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aksel Lund Svindal feller en hard dom over FIS-president Gian Franco Kaspers utspill om framtidens OL-arrangører. Den mektige skisjefen beklager selv utspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

75-årige Kasper, som er skisportens mektigste mann og æresmedlem i IOC, er beryktet for verbalt å skyte fra hofta. Det skapte storm da han tirsdag tok til orde for å legge OL til diktaturer «som ikke trenger å spørre folket».

Etter onsdagens super-G-renn i VM ble Aksel Lund Svindal konfrontert med Kaspers utspill, og den norske veteranen var ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP ikke spesielt imponert.

– Noen ganger sier folk noe som er så dumt at man ikke trenger å kommentere det, fordi alle med puls på denne planeten forstår at det er fullstendig tullprat, sa Svindal.

– Så det er nesten bra, for når folk går til en slik grad av dumskap, trenger ingen å si noen ting, tilføyde han.

Lettere i diktaturer

Det var i et intervju med den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger, der han får mange kritiske spørsmål og holder en ironisk tone i flere av sine svar, at Gian Franco Kasper kommer med sine kontroversielle uttalelser. Han ytrer at OL er blitt for stort for at europeiske demokratier skal arrangere dem.

På spørsmål om Sveits kan håpe å bli OL-vert igjen, sier Kasper at han ikke tror noe europeisk land greier å overbevise sin befolkning om at det er en god idé å ta på seg et OL-arrangement. Hans løsning?

– Diktaturer kan arrangere lekene, for de trenger ikke å spørre folket, sier Kasper og får spørsmål om han ikke bryr seg om menneskerettighetene.

– Det er ganske enkelt lettere med diktaturer. Fra et rent markedsmessig perspektiv vil jeg bare ha OL i diktaturer. Da slipper jeg å holde på å krangle med miljøaktivister.

Beklaget

Onsdag beklaget Kasper sine egne uttalelser. Beklagelsen var imidlertid gjemt i 11. avsnitt av en velkomsthilsen foran alle FIS-verdensmesterskapene den nærmeste tiden.

– Nylig dukket en sak opp i sveitsisk presse med flere kontroversielle utsagn tillagt meg. Først og fremst vil jeg be om unnskyldning. Disse kommentarene var ikke ment å tas bokstavelig, men det ble ikke klart i saken. Jeg tar fullt ansvar for misforståelsen og er lei for at det stjal oppmerksomhet fra våre utøvere som deltar i VM, skrev han.

Kasper, som i intervjuet også avslører seg som klimaskeptiker, var medlem i IOC da Beijing ble tildelt vinterlekene i 2022. Han får spørsmål om det ikke er noen grense for hvilke land som kan tildeles OL.

– Jeg vil ikke reise til land og investere i deres skianlegg samtidig som folket sulter. Der trekker jeg grensen. Om Qatar søker OL i morgen, vil jeg være mot det, sier han.

Tages-Anzeiger spør om det betyr at han er kritisk til forbundene i fotball, håndball og sykling som har avholdt eller skal holde sine VM i Qatar.

– Jeg driver ikke med politikk. I Qatar er det ganske enkelt slik at det er for mye sand i forhold til snø.

En IOC-talsperson sier til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine at Kaspers synspunkter er hans egne og ikke deles av OL-komiteen.

Personvernpolicy