Helleland vraket som Europas kandidat i WADAs presidentvalg til fordel for Banka

Linda Hofstad Helleland nådde ikke opp i kampen om å bli Europas kandidat til vervet som ny WADA-president. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Linda Hofstad Helleland nådde ikke opp i kampen om å bli Europas kandidat til vervet som ny WADA-president. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Polens idrettsminister Witold Banka ble valgt som Europas kandidat til presidentvervet i Verdens antidopingbyrå (WADA) på bekostning av Linda Hofstad Helleland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder flere kilder onsdag, deriblant Banka selv på Twitter.

– Europa har valgt meg som offisiell kandidat til posten som president i WADA. Det er en stor ære for meg, tvitret Banka.

Den 34-årige tidligere sprinteren har sittet i Polens nasjonalforsamling siden 2015. I fjor sommer sa han til AFP at han som WADA-president ønsker å jobbe for bedre samarbeid mellom idrettsforbund og nasjonale myndigheter for å skape en mer effektiv plattform i antidopingkampen.

Banka ble valgt til kandidat i en avstemning i Europarådet i Strasbourg. Han fikk 28 stemmer mot 16 for nåværende WADA-visepresident Helleland.

Helleland har vært en markant røst i WADA-styret og var sterkt kritisk til fjorårets beslutning om å slippe Russlands antidopingbyrå RUSADA inn i varmen igjen før alle betingelsene var oppfylt. Hun gikk nylig ut av regjeringen, der hun var barne-, familie- og likestillingsleder. Hun blir i stedet Høyres fraksjonsleder i næringskomiteen på Stortinget.

Den belgiske politikeren Philippe Muyters var også med i kampen, men han fikk bare 5 stemmer og endte langt bak de to andre.

Beslutningen må ratifiseres av Europarådets ministermøte, men det anses som en formalitet.

Personvernpolicy