Åpen for alle - alltid

Svindal: – En luksus jeg skal kose meg litt med

Aksel Lund Svindal vet ikke hva han skal gjøre når alpinkarrieren tar slutt etter VM i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal vet ikke hva han skal gjøre når alpinkarrieren tar slutt etter VM i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksel Lund Svindal har bestemt seg for å satse alt på å avrunde karrieren med nye VM-medaljer. Men hva han gjør etter det vet han ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen slapp Svindal katta ut av sekken. 36-åringen har over tid vurdert hvor lenge han skulle være toppalpinist, men i helgen kom avgjørelsen ut i offentligheten: Svindal setter karrierepunktum etter VM i Åre.

Dermed er spørsmålet hva han skal gjøre når mesterskapet er over. Svindal mener det ikke haster å finne ut av det.

– Det føler jeg at jeg har ganske god tid til å finne ut av. Det er ingenting som krever en kjapp avgjørelse, sier Svindal til NTB.

– Da har jeg en luksus som jeg til nå ikke har hatt så mye av, og det er bedre tid til å gjennomføre andre ting og finne ut av hva jeg har lyst til å gjøre. Den luksusen skal jeg kose meg litt med. Også skal jeg bruke tiden godt til å legge gode planer.

Ikke god til å rangere

Om framtidsplanene ikke er spikret, er i alle fall Svindals ettermæle i alpinbakken en historie skrevet i gullskrift. Han har vunnet det meste som er å vinne i bakken, og sammen med NTB sitter han på hotellet i Kitzbühel og ser han bakover på en lang og innholdsrik karriere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men å sette opp en liste over hva han er mest fornøyd med er ikke en enkel oppgave.

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med OL-gullet i utfor i fjor. Jeg er veldig fornøyd med OL i Vancouver (2010), det var fantastisk bra. VM i Åre, det er tolv år siden. Det er høydepunkt som er på en dag, men det å vinne sammenlagtcupen er for oss større enn både VM- og OL-gull, sier Svindal og legger til 2013-VM i Schladming, med 50-60.000 tilskuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange høydepunkter, men å rangere de er jeg ikke noe god på.

Den ene prosenten

Men selv om Svindals premieskap inneholder det aller meste en alpinutøver kan vinne, er det en ting han aldri vant – utfor i Kitzbühel, selve rosinen i pølsa av utforrenn.

– Det er veldig få ting i livet som blir 100 prosent perfekt. Så hvis det blir 99 prosent, er det mulig å tenke på de 99, og ikke den ene prosenten som kunne vært bedre. Jeg skulle gjerne ha vunnet det, men jeg har et veldig avslappet forhold til at jeg ikke gjorde det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men før karrieren tar helt slutt, skal han kjøre to renn i VM i Åre. Super-G går 6. februar, mens utfor står på programmet tre dager senere. Til NTB sier han at vi kan vente oss en konkurranse som ligner litt på hvordan verdensrankingen ser ut.

– Og da er jeg er en god kandidat til medaljer både i utfor og super-G. Jeg tar utgangspunkt i å gjøre en god innsats, så får vi se hva som kommer ut av det, sier 36-åringen som fra før har åtte VM-medaljer i skapet, fem av dem gull.