Åpen for alle - alltid

Lagkamerater: – Svindal har betydd utrolig mye

Aksel Lund Svindal får mye ros og lovord etter at han slapp nyheten om at han legger opp etter VM i Åre.
Aksel Lund Svindal får mye ros og lovord etter at han slapp nyheten om at han legger opp etter VM i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen ble det kjent at fartskongen Aksel Lund Svindal legger opp etter VM i Åre. Nå hylles han av lagkameratene, ikke bare som utøver, men også som menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en stor stjerne i mine øyne, sier Aleksander Aamodt Kilde til NTB om Svindal, som lørdag avslørte at han setter karrierepunktum etter alpin-VM.

Kilde forteller at han har lært masse av Svindal for å bli en bedre utøver.

– Og det kommer jeg til å ta med meg videre, ikke bare i alpinkarrieren, men resten av livet.

For Kilde har lagets veteraner, Svindal og Kjetil Jansrud, vært viktige etter at han kom inn på landslaget.

– Jeg hadde ikke hatt den utviklingen og den bratte kurven, hvis ikke det hadde vært for de to. Det er helt sikkert. Så jeg takker begge, spesielt Aksel som gir seg nå.

Fikk høre det

Svindal er ikke bare en utrolig idrettsutøver, men også et fantastisk menneske, skal vi tro de som omgår 36-åringen jevnlig. Hans ydmyke og inkluderende holdning trekkes fram hos de fleste NTB snakker med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har betydd så utrolig mye, både for meg og for laget, det blir spesielt, sier lagkamerat Rasmus Windingstad om tiden som kommer uten Svindal.

– Han er en stjerne, ikke bare for mediene og fans, men også for oss utøvere, sier 25-åringen og forteller hvor mye alpinstjernen har betydd med tanke på lagbygging og moral.

– Da jeg kom på laget, hadde jeg ikke snøring på hvordan det skulle fungere, men jeg lært mye på kort tid. Jeg fikk høre det hvis jeg ikke oppførte meg riktig.

Aamodt: – Svindal er en av de aller største

Samtalepartner

Også Adrian Smiseth Sejersted sier Svindal var viktig for ham da han var fersk på landslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden jeg kom inn på laget for tre, fire år siden, har han vært veldig inkluderende. Det var enkelt å komme inn i laget, sier Sejersted.

Han mener Svindals exit ikke bare betyr én mindre til å sikre de gode plasseringene for laget, men at det også betyr én mindre treningspartner, samtalepartner og støttepiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har vært en bauta i norsk alpinsport i lang tid. Han har hatt eksepsjonelle resultater og stilt opp på alle mulige måter, så det blir spesielt uten ham, sier skiforbundets alpinsjef Claus Ryste til NTB.

Sørget for arvtakere

Han omtaler Svindal som en av de største stjernene i hele alpinsirkuset. På spørsmål om alpinsjefen har forberedt seg på et liv uten Svindal, svarer han både ja og nei. Han trekker fram at Norge har flere yngre utøvere på vei opp.

– Aksel har vært med på å bidra til å gi plass til de yngre. Han har tatt vare på dem og lært bort. Han har sørget for at det er arvtakere som kommer og er med i toppen.

Svindals kvaliteter som menneske får de beste skussmål fra alle rundt han, både lagkamerater og konkurrenter. Også i bakken har han levert på øverst hylle.

Merittlisten viser blant annet 36 seirer i verdenscupen, to ganger vinner av totalcupen og fire OL-medaljer, to av dem gull. På listen står også åtte VM-medaljer, der fem av dem er av ypperste valør.

Så får tiden vise om mennesket og alpinisten kan rydde plass til sine siste VM-medaljer etter mesterskapet i Åre.