Aamodt hyller Svindal: – En av de aller største

Kjetil André Aamodt trekker fram personen og forbildet Aksel Lund Svindal når han blir bedt om å oppsummere en fantastisk idrettskarriere.
Kjetil André Aamodt trekker fram personen og forbildet Aksel Lund Svindal når han blir bedt om å oppsummere en fantastisk idrettskarriere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

OL-vinnerne Kjetil André Aamodt og Finn Christian Jagge er enige. Få kan måle seg med Aksel Lund Svindal i alpinhistorien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen bekreftet Svindal at VM i Åre i begynnelsen av februar blir hans siste renn som alpinist. Da er det slutt på en fantastisk karriere. To OL-gull, fem VM-gull og to sammenlagtseirer i verdenscupen. 36-åringen har oppnådd det meste.

– Det virker veldig fornuftig at han gir seg nå. Han har hatt en lang karriere, begynner å dra på årene, har hatt masse skader og har vunnet alt han kan vinne, egentlig, sier Kjetil André Aamodt til NTB om Svindals avgjørelse.

Selv tok Aamodt fire OL-gull og fem VM-gull. Han mener det ikke er mange som kan rangeres over Svindal i historien.

– Han er en av de største, sier han klart og tydelig.

OL-gullet høydepunktet

Det samme mener Finn Christian Jagge, som selv tok slalåmgull i Albertville-OL i 1992. Han nevner Svindal helt oppe i toppen, selv om han fortsatt rangerer Ingemar Stenmark på topp og Marcel Hirscher like bak.

– Aksel Lund Svindal er en av tre nordmenn som har vært blant de beste gjennom tidene. Det er han, Kjetil (André Aamodt) og Lasse (Kjus). Det er vanskelig å skille dem, for de har vunnet forskjellige ting, sier Jagge.

Det er mange triumfer å velge mellom. Likevel trenger ikke Aamodt lang betenkningstid på å svare på spørsmålet om hva som er Svindals høydepunkt.

– Jeg vil si OL-gullet i fjor. Norge hadde aldri klart å vinne OL-gull i utfor, så gjør Aksel det. Det var veldig fortjent med tanke på alt han har vært igjennom og vunnet.

Roser forbildet Svindal

– Det er naturlig å si OL-gullet i utfor, men jeg vil heller si den lange, jevne karrieren og lagånden som han og Kjetil Jansrud har vært foregangsfigurer for. Det og han som person er det jeg vil huske, mener Jagge.

Og akkurat disse ferdighetene er det Aamodt også legger mest vekt på. Han mener Svindal har en ekstrem fysikk og et mot som få andre. Men først og fremst er det forbildet han er mest imponert over.

– Jeg vil først og fremst huske ham som en vanvittig fin fyr og et godt forbilde. Han har vært en bauta i norsk idrett og en kulturbærer i norsk alpinsport i 15 år. Han har prestert godt som et forbilde for den yngre generasjonen og dratt dem opp. Det er mange rundt ham som presterer godt, og det er det beste skussmålet. Arvtakerne er allerede på plass, og det skal ha mye av æren for, sier Aamodt.

Favoritt i Åre

Men det er ikke helt over for Svindal. Han kan fortsatt fylle et allerede veldekorert premieskap med flere medaljer. I VM i Åre kan han avslutte på topp. Det er langt fra utenkelig at det blir gull der, mener Aamodt.

– Jeg tror det kan bli en fin avslutning. Han vant i Val Gardena og har vært på pallen i flere andre renn. I Åre har han gjort det veldig bra tidligere. Han er en av favorittene til å vinne begge (super-G og utfor), så klart, sier han.

– Jeg tror han kan vinne igjen. «Alle» tror han kan vinne en gang til. I hvert fall i Åre som i utgangspunktet er en enklere løype enn for eksempel Garmisch, Kitzbühel og Bormio, sier Jagge til NTB.

Han mener eventuelle gull i Sverige vil ha spesiell påvirkning på hvordan Svindal vil bli husket som alpinist.

– Det kan være en slags kronen på verket, men særlig større enn det han er, er det nesten ikke mulig å bli selv med et VM-gull til. Så stor er han, forteller Jagge.

Personvernpolicy