Meny

Tennisess fjernet fra reklame etter anklager om «hvitvasking»

Japans Naomi Osaka har dobbelt statsborgerskap i Japan og USA. Hun har japansk mor og far fra Haiti og er oppvokst i USA. Her i sving under kvartfinalen i Melbourne i Australian Open onsdag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En japanske produsent av nudler kutter ut reklamen med en tegneserieversjon av Naomi Osaka der den halvt haitiske tennisspilleren er gitt helt hvit hud.

Det opplyser selskapet i en uttalelse torsdag. Reklamen der mørkhudede Osaka framstår svært ulik seg selv har utløst massiv diskusjon i sosiale medier den siste måneden, mens 21-åringen har spilt seg fram til semifinale i Australian Open.

Firmaet er blitt anklaget for å «hvitvaske» Osaka i reklamen for å gjøre henne mer spiselig for japanere.

Talsperson for Nissin Foods Daisuke Okabayashi avviser dette.

Ligner ikke

– Det var aldri vår hensikt å gjøre det som refereres til som å «hvitvaske», men nå som dette er blitt et tema, vil vi være mer oppmerksomme på å respektere mangfold i våre PR-aktiviteter, sier Okabayashi.

Han understreker at de ikke planlegger å verken gjøre noen blekere eller mørkere i huden.

Saken er blant annet omtalt i New York Times , der kontrasten mellom Osakas faktiske hudfarge og den tegnede versjonen av henne illustreres.

Det bemerkes i tillegg til at den tegnede versjonen av henne har fått en annen hårsveis og mindre nese.

Ikke helt uvanlig

Framstillingen vekker til dels sterk harme, og det blir påpekt at Osaka muligens, med japansk mor og far fra Haiti, utfordrer et ellers relativt rasehomogent folk der barn av annen hudfarge fremdeles opplever å bli møtt med fordommer, til tross for at holdningene blant yngre japanere har endret seg. Samtidig er det flere som kommenterer at det er normen i japanske tegnefilmer å framstille figurer stereotypt, og da ofte med store, runde øyne, en liten, smal nese og – lys hud.

Osaka har ikke offentlig kommentert saken. Hun ble første japanske spiller som har vunnet en Grand Slam-turnering da hun slo Serena Williams i US Open i fjor og kan vinne sin andre Grand Slam-seier i Australian Open nå.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært