Norsk jerngrep på Sverige i VM, 30-27-seier etter Jøndal-show

Sander Sagosen og Christian O'Sullivan (til høyre) fester grepet på Sverige i VM-kampen i håndball mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det norske håpet om VM-gull i håndball lever for fullt etter 30-27 over Sverige mandag. Magnus Jøndal var den beste da Norge vant med stil i skjebnekampen.

Jøndal ble tidligere i VM kalt «den tause snikskytteren», mannen som i det stille terroriserer motstanderen med scoring på scoring.

Det ble slik også denne gangen. Han fikset sju mål i 1.-omgangen mot Sverige. Han tok over som straffeskytter da Sander Sagosen hadde en tung periode i angrep.

Magnus Abelvik Rød og Sagosen var også meget viktig i det norske angrepet med flere mål. Christian O'Sullivan var sentral i begge ender av banen og hadde en kanonkamp.

Seieren sendte Norge et langt steg mot semifinale i Hamburg fredag, men det kan fortsatt snu i denne gruppen. Onsdag spiller Danmark mot Sverige mens Norge møter Ungarn.

Målforskjell kan bli avgjørende om Norge, Danmark og Sverige havner på samme poengsum.

Ned

Foran VM var mange av de norske spillerne klare på at Danmark-prosjektet dreide seg om én ting: Å ta gullet.

Svakt spill i 40 minutter mot Danmark i gruppespillet ga tap og gjorde veien mot finale vrien. Missen mot danskene ble delvis rettet opp ved å vinne naboslaget mot Sverige.

Sverige var livredd for Norges kontringsspill. Svenskene stoppet lenge denne delen av spillet effektivt med få tekniske feil i angrep, disiplinerte løp hjem og noen små tjuvtriks for å stoppe Norge.

Så inn mot pausen løp de norske gutta inn tre kjappe mål. Like før hadde Norge byttet keeper. Torbjørn Bergerud åpnet sterkt, men falt av og måtte gi plassen til Espen Christensen.

Rykket de siste fem minuttene inn mot pausen, snudde 12-13 til 17-14 for Norge. Svenskene virket slitne, og Norge skaffet seg et momentum i kampen.

Reprise

Det fortsatte i andreomgangen der Sverige i perioder ble utspilt og møtte et meget godt norsk forsvar. Mot slutten av omgangen reduserte de blågule luken, men greide aldri å tette den. Ett minutt før slutt gjorde Torbjørn Bergerud en solid redning fra kanten.

Norge slo Sverige i hovedrunden av EM i fjor, men seieren hjalp ikke til avansement. Svenskene gikk til semifinale, og senere finale, tross tapet.

Vinneren av VM er direktekvalifisert til OL i Tokyo i 2020. Neste år er Norge delarrangør av EM sammen med Sverige og Østerrike.