Koteng: – Trist at vi holder på sånn

RBK-styreformann Ivar Koteng og Trond Alstad pakker sammen etter første rettsdag.
RBK-styreformann Ivar Koteng og Trond Alstad pakker sammen etter første rettsdag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

RBK-styreformann Ivar Koteng kaller det «trist» å møte klubbens tidligere trenere Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun i retten. Partene står steilt mot hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Ingebrigtsen og Hoftun høflig avviste å gi kommentarer til pressen etter at første dag at rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett var over, satte styreformann Koteng noen få ord på sine egne tanker.

– Jeg uttaler meg ikke om saken, men det er trist at vi holder på sånn, sa han på vei ut av rettssal 110 i Trondheim tinghus.

På spørsmål om hvilke inntrykk han satt igjen med etter den første av i alt fire dager med hovedforhandling, svarte RBK-sjefen:

– Det var vel som forventet. Det er vel sånn i en rettssal.

Les også: Koteng: RBK-trenerne var illojale

Helland raste

Mandagen ble i sin helhet benyttet til saksframstilling av partenes advokater. Blant dokumentasjonen som ble lagt fram for tingrettsdommer Anne Marie Selvaag, var tekstmeldingskontakten Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun hadde med RBK-profilen Pål André Helland etter at de fikk sparken i 18. juli i fjor sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I timene etter at beslutningen ble kjent for offentligheten tok Helland kontakt for å uttrykke sin støtte.

Les også: Eks-RBK-trener: – Det er helt forkastelig

«Om du har fått fyken så e det en skandale uten sidestykke, hvilket æ ikke fatte. Slik som æ har oppfatta det så e spillergruppa i sjokk, i likhet med mæ», skrev han blant annet.

Videre hevder han at spillergruppa skulle forsøke å få styret i klubben kastet og trenerne gjeninnsatt.

Koteng avviste at han var overrasket over tekstmeldingene fra Helland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det har jo vært en del av saksdokumentene, sa RBKs styreformann og understreket videre at han ikke ville kommentere innholdet i tekstmeldingene.

Eggen-uttalelse

Ingebrigtsen og Hoftun har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver for ugyldig avskjed, eventuelt ugyldig oppsigelse. RBK mener på sin side at det var dekning for å sparke de to trenerne og henviser blant annet til en klausul i Ingebrigtsens ansettelseskontrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Koteng kaller Ingebrigtsens uttalelser for løgn

Der fraskriver Ingebrigtsen seg sitt eget stillingsvern, men den tidligere RBK-treneren og hans advokat mener klausulen er ugyldig. Bakgrunnen er at arbeidsmiljøloven fastslår at kun «virksomhetens øverste leder» kan fraskrive seg sitt stillingsvern på denne måten.

Ingebrigtsen avviser at han var å anse som øverste leder i Rosenborg Ballklub, mens klubben er av motsatt oppfatning. RBK-advokat Kristian Nordheim viste blant annet til at daglig leder Tove Moe Dyrhaug er ansatt i datterselskapet Rosenborg Sport AS og også lønnes av dette. Han argumenterte videre med at klubben kun har et eneste produkt, fotballaget, og at Ingebrigtsen er hovedansvarlig for dette.

Les også: Helland raste mot RBK-styret

Ingebrigtsen-advokat Stein Kimsås-Otterbech henviste på sin side blant annet til en Nils Arne Eggen-uttalelse for å dokumentere at en RBK-trener ikke har begge hendene på rattet med hensyn til fotballaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da klubben vurderte å hente Christian Bolaños i Eggens periode som vikartrener i 2010, sa sistnevnte:

– Hele saken føltes veldig merkelig. For meg var han en opplagt investering. Til slutt fikk jeg fikk beskjed om at det ikke ble noe av Bolaños, uten å ha fått ta del i avgjørelsen.

Krever millioner

For Erik Hoftun er partene enige om at klausulen som aktualiserer begrepet «virksomhetens øverste leder» ikke kan gjøres gjeldende, men RBK hevder like fullt at det var grunnlag for å sparke klubbveteranen.

Begrunnelsen er at Hoftun (og hovedtrener Ingebrigtsen) ikke innfridde de krav og forventninger som lå i deres ansettelsesavtale. Det bestrider de to trenerne og henviser til resultatene som ble oppnådd under deres ledelse.

Kåre Ingebrigtsen krever erstatning for tapt lønn og bonuser av RBK. Totalt kan det beløpe seg til opp mot 10,75 millioner kroner. Hoftuns krav mot klubben har en potensiell totalramme på 2,75 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

RBK avviser på sin side at trenerne har krav på mer enn den etterlønnen de allerede har fått utbetalt – henholdsvis 3 og 1,05 millioner kroner.

Tirsdag fortsetter saken i Sør-Trøndelag tingrett med vitneforklaringer fra hovedaktørene Ingebrigtsen, Hoftun og Koteng. Mot slutten av dagen skal i tillegg RBKs tidligere daglige leder Hroar Stjernen innta vitneboksen.