WADA ferdig med datainnhentingen i Moskva

WADA-president Craig Reedie er fornøyd med at databasen til antidopinglaboratoriet i Moskva nå er ferdig kopiert. Foto: Jean-Christophe Bott, Keystone via AP / NTB scanpix
WADA-president Craig Reedie er fornøyd med at databasen til antidopinglaboratoriet i Moskva nå er ferdig kopiert. Foto: Jean-Christophe Bott, Keystone via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens antidopingbyrå (WADA) meldte torsdag at man er ferdig med innhentingen av data fra antidopinglaboratoriet i Moskva og at den har vært vellykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Laboratoriet var sentralt i det organiserte dopingjukset i russisk idrett, som er blitt avslørt ved hjelp av varslere og rullet opp gjennom flere granskinger. Full tillgang til laboratoriets database var en av betingelsene WADA satte for å ta Russlands antidopingbyrå (Rusada) inn i varmen igjen.

Utestengelsen av Rusada ble midlertidig opphevet i fjor høst, men først nå er databasen gjort tilgjengelig. Informasjonen som er hentet ut kan føre til en rekke nye dopingsaker.

– Dette er et stort gjennombrudd for ren idrett, sa WADA-president Craig Reedie torsdag.

Årsskiftet var satt som frist for å gi tilgang til databasen, men WADA-ekspertene som var i Moskva før nyttår måtte reise hjem med uforrettet sak på grunn av uenighet om lovligheten av utstyret de hadde med seg. Først denne måneden er tilgang gitt. Reedie er fornøyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser at vi fortsetter å gjøre virkelig framgang, og dette ville ikke skjedd om vi ikke hadde truffet avgjørelsen vi gjorde i september, sa han med henvisning til at Rusada ble tatt inn i varmen igjen.

Han sa at WADA nå vil prøve å autentifisere og gjennomgå dataene for å forsikre seg om at de er fullstendige og at de ikke er blitt manipulert.

– Når det er gjort, vil vi være i posisjon til å gå inn i neste fase og hjelpe de ulike idrettsforbundene og antidopingorganisasjonene å bygge sterke saker mot utøverne som dopet seg. Som ledd i dette vil vi også sørge for at prøver som fortsatt oppbevares i Moskva-laboratoriet analyseres om igjen annetsteds senst 30. juni i år, sa Reedie.

Den uavhengige regeletterlevelseskomiteen (CRC) har nå levert en anbefaling til WADA-styret om Rusadas videre skjebne. Tirsdag skal WADA-styret i et telefonmøte treffe en avgjørelse.

WADA-styret fikk knallhard kritikk fra mange hold da utelukkelsen av Rusada ble midlertidig opphevet, og kritikken tiltok da fristen for tilgang til databasen ikke ble overholdt.