Meny

FIS-direktør: – Vi kan ikke straffe dem som ikke deltar i Tour de Ski

Therese Johaug (til venstre) og Charlotte Kalla sto begge over Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jürg Capol, markedsdirektør i FIS, sier at de ikke har noen straff eller bøter i ermet mot dem som ikke stiller eller fullfører Tour de Ski.

Antallet som fullfører Tour de Ski er synkende. I år ble det også mye oppmerksomhet fordi tre av de beste kvinnene ikke stilte til start. Det vakte også oppmerksomhet at Emil Iversen dro hjem etter å ha vunnet den 4. etappen. Det var bestemt lang tid i forveien.

Markedsdirektør Jürg Capol sier at de ikke har noen sanksjonsmuligheter mot nasjoner som ikke stiller med sine beste og som trekker sine utøvere ut underveis.

– Dette må vi godta. Dette handler om lojalitet til produktet. I starten av Tour de Ski var alle med og gikk til mål. De som blir syke må slett ikke fullføre, men kanskje kan de vise til et medisinsk sertifikat som viser at de faktisk er syke og så kan de beholde poengene sine. Dette er en ordning som kan vurderes.

Enkelte har tatt til orde for at du er nødt til å stille i touren for å være med i VM. Det vil ikke Capol være med på.

– Du kan ikke tvinge noen til å være med i Tour de Ski, og det er heller ingen kvalifisering til VM. Du kan ikke si at du må stille i Tour de Ski for å få gå VM. Det går ikke, sa Capol til NTB etter avslutningsetappen i Val di Fiemme sist søndag.

Johaug dropper Tour de Ski: – Folk skjønner ikke hvor mye det har krevd av Therese å komme tilbake

– Bøter blir for dumt

Mens det var en hard tone mellom FIS og Norges Skiforbund i starten av touren, så ble denne tonet ned etter hvert. Partene pratet sammen.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener at utøvernes ønsker må tas hensyn til.

Landslagssjef Vidar Løfshus forstår kritikken, men er uenig i at straff en veien å gå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg skjønner kritikken, og også vi ønsker alltid at de beste skal stille. Langrenn er ingen stor sport, men vi må respektere at utøverne tar konsekvensene av de målene de har satt seg. Det står også i vår utviklingstrapp. Dette er vurderinger som trenere og løpere gjør fortløpende, og da synes jeg at man skal ha respekt for det. Vi skal ikke drive å rakke ned på folk fordi de trekker seg underveis. Det synes jeg blir for dumt.

– Hva må til for at de beste skal stille i mesterskapssesonger?

– Det har også vi diskutert fortløpende. Vi må se på tiltak, men dette tilhører politikken og er noe som må diskuteres på møtet i Zürich til våren.

Løfshus er heller ingen tilhenger av straff.

– Bøter og utestengelser blir for dumt. Det gagner ingen. Vi må klare å diskutere ting på bakrommet og klare å bli enige om ting til langrennssportens vegne. Fakta er at Norge bare er blitt enda mer dominerende etter at Tour de Ski ble innført, så for oss har dette konseptet vært bra, sa Løfshus i Val di Fiemme.

Aktuelt: Klæbo drømte om monsterbakken før Tour-triumfen

Endring

FIS sier at de ønsker å fortsette med konseptet Tour de Ski, og at de hele tiden vurderer hvordan touren skal komponeres.

FIS vil jobbe for at flere tilskuere møter opp når Johannes Høsflot Klæbo og de øvrige Tour de Ski-stjernene viser seg fram. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Tour de Ski har vært en suksess og 350 millioner får det med seg på TV. Det samler folk, og det vil være dumt å ta det bort. For meg er det god Tour de Ski om vi har god underholdning. Minuset er at det har vært for få tilskuere. Det kunne vært flere folk på plass over alt. Der har vi en jobb å gjøre, sa Capol.

Neste års Tour-program er ikke endelig spikret.

– Hovedprogrammet er klart, men jeg ønsker meg en etappe fra A til B, som for eksempel fra Cortina til Toblach. Det ønsker vi å få inn i programmet når det ikke er mesterskap. Jeg synes også at vi trenger en større by der Tour de Ski starter. Det må gå midt i en stor by i Europa som kan markere starten av touren.

Aktuelt: Lereim: – Vi vinner aldri kampen mot doping fullstendig

Populært