Meny

Dropper konkurranser i over én måned

Therese Johaug avstår fra renn for å unngå mental overbelastning

Therese Johaug tar over en måneds pause mellom renn, blant annet for å bevare sin mentale helse etter en utfordrende høst. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

I tillegg til Tour de Ski dropper Therese Johaug flere verdenscuphelger før ski-VM. – Det å være på farten året rundt er mentalt krevende, mener landslagssjefen.

– Folk skjønner kanskje ikke hvor mye energi det har krevd av Therese å komme tilbake, sier kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen til ABC Nyheter.

Det siste rennet Johaug deltok i var verdenscupen i Davos, 16. desember. Det neste på kalenderen er 10 kilometer klassisk i Otepää, Estland 20. januar - altså en pause fra renn på over en måned.

Deretter blir det kun ett verdenscuprenn i Ulricehamn før ski-VM i Seefeld starter 19. februar.

Tour de Ski måtte vike, blant annet for å bevare Johaugs mentale helse.

– Å stå over Tour de Ski, var et veldig enkelt valg, slik sesongen har utviklet seg for Therese. Så lenge hun ikke gjør noe dumt, vil hun være i den formen vi ønsker i VM. Å gå Tour de Ski, kunne vært dumt. Den sjansen ville vi ikke ta, fortalte Johaugs personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til Dagbladet.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Mikkelsplass beskriver Johaug som en tiger i bur:

Les også : Sundby vil se flere prioritere Tour de Ski

– Therese har vært på «halvveis minus»

Ole Morten Iversen støtter Johaug i hennes avgjørelse om å avstå fra renn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagstrener Iversen forteller at i tillegg til mediehysteri og prestasjonspress knyttet til renn, har de tragiske dødsfallene av to nære venninner, Vibeke Skofterud og Ida Eide, kommet på toppen for Johaug.

– Hvis det er mange utenomsportslige ting som spiller inn, påvirker det totalbelastningen. Det har gjort at Therese har vært på «halvveis minus». Det har vært veldig mye støy rundt henne, men nå er hun på plussiden igjen, utdyper Mikkelsplass til Dagbladet.

Les også : Borgermesteren: – Ski-VM er Guds gave til Seefeld

Usikker på om hun skal delta på alt

VM er målet til Johaug i år. Iversen mener derfor at hun gjør riktige prioriteringer for å nå målet sitt. Ettersom 30-åringen ikke har gått renn på to år, er hun usikker på om det er fornuftig å være med på alt av skirenn i forkant.

– Det å være på farten året rundt er mentalt krevende, også når man ikke går skirenn. God mental helse er å få litt ro i hodet nå. For Thereses del er det viktig å holde fokus, for fysisk sett har hun klart seg godt, sier landslagstreneren til ABC Nyheter.

Johaugs nyligste renn, i Davos i desember, endte med seier. Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Les også : Johaug gikk på en mental smell

Fikk kritikk for å droppe Tour de Ski

Johaug mottok kritikk da det ble kjent at hun valgte å ikke delta i Tour de Ski i desember. Denne uken publiserte Aftenposten en kritisk kommentar om norske skiløperes manglende oppmøte på Tour de Ski.

«Var det noe vi var sikre på tidligere, var det at Johaug var ivrig etter å stille på alle renn etter to års fravær, uten å legge inn én måneds pause», skriver kommentator Ola Bernhus.

– Jeg har snakket med henne i dag, og hun er veldig sugen på å gå skirenn, noe hun neppe ville sagt om hun hadde avsluttet Tour de Ski i går. Det er et godt tegn at hun ser og planlegger fremover, sier Iversen.

– Hvordan kommer Johaugs mentale helse til å bevares i fremtidige konkurranseperioder?

– Ved å stå over skirenn og holde seg hjemme. Hun må unngå det som er en belastning, svarer landslagstreneren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært