Meny

Hoppsportens nye wonderboy

Japanske Ryoyu Kobayashi etter seieren i hoppukas tredje renn i Bergiselbakken i Innsbruck. Søndag kan han ta storeslem. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Han innledet hoppuka med å kalle seg selv den gale japaneren. Søndag kan Ryoyu Kobayashi skrive seg inn i historiebøkene med norsk hjelp.

Så langt har 22-åringen drevet helt egen idrett i årets hoppuke. Fredag utklasset han resten av feltet i Bergiselbakken i Innsbruck og tok sin tredje strake seier. Vinner unggutten også i Bischofshofen søndag blir han den tredje i historien som vinner fire av fire renn.

Kun den tyske legenden Sven Hannawald og polske Kamil Stoch har gjort det samme. Stoch sto for den sjeldne bragden så sent som for ett år siden. Denne gangen må han nøye seg med å kjempe om plassene bak Kobayashi. Hannawald står på sin side på sletta som ekspertkommentator for Eurosport under årets hoppuke.

Ingenting tyder på at hoppsportens nye superstjerne skal snuble i Paul Aaussleitner-bakken i Bischofshofen. Tross sine 22 år framstår japaneren fullstendig upåvirket av det kolossale presset som hviler på ham. Til hoppuka kom han som vinterens klare ener i hoppbakken med fire ferske verdenscupseirer i bagasjen. Samtlige konkurrenter pekte på Kobayashi som mannen å slå.

Det har vist seg helt umulig.

Aktuelt: Tønseth mektig irritert på Ustjugov

Funaki-kopi?

Suksessen har snudd Kobayashis liv på hodet. For ett år siden ble han nummer 22 sammenlagt i hoppuka og levde en anonym tilværelse i skyggen av sportens største stjerner. Slik er det ikke lenger.

På veien fra Oberstdorf til Bischofshofen har 22-åringen måttet forholde seg til både autografskriving, hylende ungjenter og journalister som vil belyse både hoppkarrieren og privatlivet hans.

På den offisielle pressekonferansen foran hoppukeåpningen i Oberstdorf beskrev en lattermild Kobayashi seg selv som «den gale japaneren». Han mer enn antydet at han ikke nødvendigvis passer helt inn i det bildet mange har av den typiske japaner.

Mange trekker parallellen til en annen tidligere kulthelt fra hans hjemland. Kasuyoshi Funaki vant hoppuka i 1997/98-sesongen og er så langt den siste fra Japan som har gått til topps sammenlagt. Selv ikke 46 år gamle Noriaki Kasai, som deltar også i årets hoppuke, har klart det.

– Jeg har lært mye av Noriaki. Både hvordan man lever som idrettsutøver og også når det gjelder teknikk, sier Kobayashi.

Nå kan han gjøre det læremesteren har drømt om gjennom en lang karriere. Foran søndagens renn i Bischofshofen har hoppsirkusets nye wonderboy 45,5 poengs forsprang på forfølgerne i sammendraget. Ingen tror at han roter bort det.

Skigymnaset: Verdensmesterskolen

Norsk hjelper

Den største seiersmarginen i hoppukas historie blir det imidlertid neppe. I 2000/01-sesongen la den polske legenden Adam Malysz konkurrentene bak seg med formidable 104,4 poeng etter å ha avsluttet hoppuka med suveren seier i Bischofshofen.

Kobayashi har allerede skrevet japansk hopphistorie i vinter. I Innsbruck tok han sin sjuende verdenscupseier for sesongen. Så mange har ingen landsmenn tatt tidligere.

I teamet rundt den sannsynlige hoppukevinneren har en nordmann en ikke ubetydelig rolle. 27 år gamle Stian André Skinnes fra Sande i Vestfold er assisterende trener og ansvarlig for å lage hoppdresser til Kobayashi og hans lagkamerater.

Den tidligere skihopperen ble ansatt i det japanske støtteapparatet i 2017.

– Jeg er ansatt for å øke kompetansen på utstyrssiden og hjelpe dem litt med svevfasen, sa Skinnes til NTB da.

Da NTB snakket med 27-åringen i Garmisch-Partenkirchen 1. nyttårsdag henviste han til at kontrakten ikke åpner for han kan si for mye til mediene, men at han gleder seg over eventyret han nå får være en del av.

Les også: Skade sender Tønnesen ut av troppen til håndball-VM

Verdens beste

Nå kan Skinnes og resten av det japanske laget stå foran et øyeblikk for minnebøkene. I sentrum står en 22-åring som også de norske hopperne bøyer seg i støvet for.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Du ser det er selvtillit, trygghet og rytme i det han gjør, og han holder ikke tilbake på noen ting. Han klinker til gang på gang og er verdens beste skihopper i øyeblikket, sier Robert Johansson.

Alexander Stöckl har ingen tro på at noen skal tukte japaneren i Bischofshofen.

– Sånn han hopper nå, er han i en flytsone. Han leverer i hopp etter hopp etter hopp. Det er lite sannsynlig at han bommer, sier østerrikeren.

Svaret kommer søndag. Japan har for lengst fått en ny hopphelt. I Bischofshofen kan 22 år gamle Ryoyu Kobayashi gjøre seg selv noe nær udødelig.

Populært