NRK-ekspert vil særbehandle Klæbo

Val Di Fiemme, Italia 20190104. Johannes Høsflot Klæbo under trening i Val di Fiemme Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Val Di Fiemme, Italia 20190104. Johannes Høsflot Klæbo under trening i Val di Fiemme Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at Johannes Høsflot Klæbo må få slippe å gå 15-kilometeren i estiske Otepää om to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn mener at Tour de Ski-lederen er bankers i sprint, lagsprint og sisteetappen i stafetten i VM i Seefeld slik status er i øyeblikket.

Utfordringen er 15-kilometeren i klassisk som Klæbo også har lyst til å gå.

– Det er hans utfordring. Det er et viktig moment for om han skal fullføre Tour de Ski eller ikke, fordi han føler presset for å gå 15 kilometer klassisk i verdenscupen i Otepää om to uker, og som det er kommunisert klart at er et avgjørende uttaksløp til VM, sa Bjørn til NTB under fredagens treningsøkt for Tour de Ski-løperne i Val di Fiemme.

13 dager

– Det er 13 dager imellom siste løp i Tour de Ski og 15-kilometeren i Otepää?

– Ja, men det er ganske hardt om du går Tour de Ski, for det er nødvendig med en lang treningsperiode etterpå. Det går an å kombinere, men det kan være at det er bedre for ham å trene i resten av januar.

Bjørn mener at Klæbo må utnytte muligheten å gå touren helt inn. Ikke bare fordi det er stort å vinne touren sammenlagt, men han trenger det også for å utvikle seg som distanseløper.

- Bolsjunov og andre har gått flere distanserenn og har et foreløpig et forsprang, og Johannes har godt av å gå touren for å utvikle seg som løper, sa Bjørn.

Konsekvens

Landslagsledelsen sier i det minste klart utad at 15-kilometeren i Otepää er et løp som VM-kandidatene på distansen må stille opp i. Bjørn har et alternativt syn på saken.

– Konsekvensen av det jeg har sagt er at han bør få carte blanche etter Tour de Ski. Det betyr at han må få slippe å gå 15-kilometeren i Otepää hvis han føler at det er det beste for VM-formen.

– Men han er ikke kvalifisert til å få gå 15-kilometeren som han har lyst til å gå?

– Nei. Per i dag er han etter min mening femtemann i rekken etter Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Didrik Tønseth, og da er det en idé at han får vente til 15-kilometeren i NM i Meråker med å gå distansen og at det er nok. Jeg synes ikke at han skal hoppe av Tour de Ski bare for å gå den 15-kilometeren i Otepää. Det blir feil. Det kan godt hende at han også har fått beskjed om at han slipper å gå i Otepää, uten at jeg kan fastslå det, mente Torgeir Bjørn.

Senere lørdag skal Klæbo og de øvrige konkurrentene gå 6. etappe i Tour de Ski på stadion i Lago di Tesero i Val di Fiemme.

Det er snakk om 15 kilometer fellesstart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden