Sundby optimistisk før Tour de Ski-avslutningen

Martin Johnsrud Sundby fikk en svak start på årets tour, men gikk raskest av alle på torsdagens jaktstart.
Martin Johnsrud Sundby fikk en svak start på årets tour, men gikk raskest av alle på torsdagens jaktstart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby nekter å gi opp årets Tour de Ski tross fire svake løp. I sitt elsk/hat-forhold til touren har han hatet den mest denne gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

34-åringen ligger på 12.-plass før de to siste etappene. Opp til sammenlagtleder Johannes Høsflot Klæbo skiller det to minutter og 16 sekunder.

– Noe mørk til sinns de siste dagene. Jeg har vært litt ute i skogen og sparket de siste fire dagene, sa Sundby om seg selv etter den femte etappen torsdag.

Han mener at kroppen har vært OK, men at ting likevel har «gått på tvers».

– Det er kjipt i en sånn tour, man drar jo med seg alt uansett hva man finner på. Det blir sånn elsk/hat-forhold til denne touren. Der jeg har elsket mye tidligere, har jeg hatet litt i år. Det er jo en erfaring det også. Så er jeg glad for at jeg klarer å reise meg og gjøre løp som i dag, sa han.

– Mye kan skje

Selv om oppturene har vært få og ambisjonsnivået nedjustert, har han ikke gitt opp håpet om en god plassering.

– Status per i dag at er vi ikke er i mål. I fjor var jeg vel nummer sju før siste dagen og ble nummer to i mål. Det er fryktelig, fryktelig mye som kan skje, og alt er avhengig av sistebakken, og løpet på lørdag er, som spådd, ekstremt avgjørende for sammenlagtstillinga.

Sundby gikk riktignok ut som nummer seks før monsterbakken, men med en sterk opphenting ble han til slutt toer bak den suverene sammenlagtvinneren Dario Cologna i fjorårets Tour de Ski.

Aktuelt: Isfront mellom Klæbo og Ustjugov

I årets utgave er det ikke bare sprintene som gått dårlig for Sundby. Også 15-kilometeren i Toblach var en nedtur for Røa-løperen. Da havnet han ett minutt og 14 sekunder bak Sergej Ustjugov.

– Sprintformen har vært totalt begredelig, og det er jeg litt overrasket over. Og så gjør jeg et dårlig løp i Toblach i tillegg, og da er jo utgangspunktet fryktelig dystert. Jeg er litt overrasket over at kroppen var sånn innledningsvis, forklarte han.

På jaktstarten torsdag startet han omtrent likt med fjorårets vinner Cologna samt treer Alex Harvey.

– Det viser seg at så lenge vi ikke henger med på disse sprintene. så er vi sjanseløse. Det er jo kjipt for oss.

Sundby gjorde et knalløp, og sammen med russeren Denis Spitsov var han raskest av samtlige på 15-kilometeren i Oberstdorf.

– Vi får utlignet ekstremt mye i dag. Det er jo skuffende for dem som starter foran oss at vi gjør de løpene vi gjør bak. Vi nuller mye med dagens løp.

Aktuelt: Klæbo åpen for å fullføre touren etter ny seier

Klager ikke

Sundby er usikker på hvordan man skal rettferdiggjøre touren på best mulig måte. Han mener ikke nødvendigvis at en enda lengre distanse ville vært rettferdig, men trekker fram at et mer variert program kunne vært lagt opp.

Fire av sju renn er 15 kilometer, to er sprinter, og avgjørelsen rett opp slalåmbakken i Val di Fiemme er ni kilometer.

– Touren er fin og tøff nok, den. Man kan være mer kreative på det, men tourprogrammet er ikke så mye å klage over, sa han.

Fredag venter en hviledag, før løperne skal i aksjon på 15 kilometer fellesstart lørdag. Søndag avgjøres det hele.

Aktuelt: Weng om Østbergs vinnersjanse: – Bør ikke tape dette

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden