Meny

Stöckl om hjemlandets trøbbel: – Forferdelig å se på

Landslagssjef Alexander Stöckl føler med hjemlandets. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Landslagssjef Alexander Stöckl fikk vondt i magen da det østerrikske hoppukehåpet Stefan Kraft bommet totalt i nyttårshopprennet.

Hoppnasjonen Østerrike er inne i en ualminnelig tung periode. Ikke siden i mars 2017 har en østerriksk utøver stått på toppen av seierspallen etter et verdenscuprenn.

Hoppukeåpningen i Oberstdorf bød på et sårt tiltrengt lyspunkt. Der vant Stefan Kraft kvalifiseringen og fulgte opp med en sterk tredjeplass i rennet. Det skapte optimisme, men den vedvarte ikke særlig lenge. I nyttårshopprennet ble samme Kraft for offensiv under tunge forhold og landet nærmest på kulen.

25-åringen skjønte raskt at sammenlagtsjansene i hoppuka var ødelagt, og på trenertribunen sto Norges landslagssjef Alexander Stöckl og hadde vondt av sine østerrikske venner.

– Absolutt. Sånt er forferdelig å se på, sier han til NTB.

Kritikk og kjeft

Stöckl var ikke alene om å få en klump i magen da Kraft hoppet seg ut av sammenlagtkampen.

– Akkurat det synes jeg er bra i hoppsporten. Det er ingen i trenertårnet som ikke syntes synd på Østerrike og Kraft. Vi er en familie og alle har vært i den situasjonen, sier han til NTB.

Han har ingen problemer med å sette seg inn i situasjonen hans østerrikske kollega Andreas Felder står i.

– Alle vet akkurat hvordan det er å måtte stå foran mediene og forklare at man har prøvd alt, men at det ikke fungerer. Så får man kritikk og kjeft, sier 45-åringen.

Kraft-episoden er ikke den eneste som har gitt den norske landslagssjefen en vond følelse de siste dagene. Nyttårsaften reiste sloveneren Peter Prevc hjem fra hoppuka som følge av svake resultater i innledningen.

– En stor idrettsutøver måtte dra hjem fordi han ikke er i form. Det er bare trist å se, sier Stöckl.

Intervju: Slik håndterer Stöckl egne grublerier

Sårbart

Daniel Huber er Østerrikes eneste hopper med sjanse til en topp ti-plassering foran de to siste rennene. Han er i øyeblikket nummer ti sammenlagt. Det er langt unna der den stolte hoppnasjonen ønsker å være.

Stöckl peker på at byggverket blir sårbart når alt står og faller på én utøver, slik situasjonen var med Kraft etter åpningsrennet i Oberstdorf.

– I hoppuka er det aller best om man har to eller tre utøvere som er med i toppen fra start. Da fordeles forventninger og ansvar. Har du derimot bare én, og kritikken er ganske stor etter dårlig laginnsats, skal den ene utøveren som står på toppen redde det hele. Da blir det superkrise når han gjør et dårlig hopp og ikke kommer i finalen, sier den norske landslagssjefen.

Han har i likhet med sine østerrikske kolleger måttet bokføre noen nedturer innledningsvis i hoppuka. Fredag er det muligheter for å slå tilbake i Bergiselbakken i Innsbruck.

Aktuelt: Norsk hoppukedebutant diskvalifisert

Populært