Slik håndterer Stöckl egne grublerier

Innsbruck, Tyskland 20190102. Hoppuka 2018/2019. Alexander Stöckl etter ankomst på hotellet Alpenhotel i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Innsbruck, Tyskland 20190102. Hoppuka 2018/2019. Alexander Stöckl etter ankomst på hotellet Alpenhotel i Innsbruck. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Alexander Stöckl innrømmer at de norske utfordringene i hoppbakken gir ham hodebry. Østerrikeren har samtidig en mangeårig rutine som redder nattesøvnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hoppuka har så langt ikke svart til forventningene sett med norske øyne. Andreas Stjernen er fortsatt i posisjon til å ende på seierspallen sammenlagt, men sjansene for å ta den første norske sammenlagtseieren siden 2007 synes forspilt.

Bak Stjernen har i tillegg flere av de øvrige norske profilene slitt i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen.

Landslagssjef Stöckl oppsummerer innledningen på et av sesongens høydepunkter som «opp og ned» og «litt utfordrende» når NTB setter seg ned med ham på den norske basen Alphotel i Innsbruck.

Landslagssjefen vedgår videre at han sitter igjen med blandede følelser og svarer følgende på om han er skuffet:

– Nei. Eller jo, lite grann kanskje. Men det er sånn det er. Vi vet når vi drar til hoppuka at sjansen for å vinne sammenlagt er veldig liten. Det er 50 utøvere som ønsker det samme, og 15 som har reelle muligheter.

Les også: Stjernenes famling etter toppformen bekymrer hoppsjefen

Forbannet Forfang slapp med skrekken

Skriver dagbok

Stöckl har oppnådd det meste annet, men mangler en hoppukeseier som norsk landslagssjef. 45-åringen vil imidlertid ikke kalle det en personlig skuffelse at han nå høyst sannsynlig må vente minst ett år til.

– Jeg er mest skuffet på vegne av utøverne, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Jeg er mest skuffet på vegne av utøverne, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er mest skuffet på vegne av utøverne. Det er ikke jeg som mangler den seieren, det er vi. Hopp-Norge, sier østerrikeren og viser videre til at han er i godt selskap i trenertårnet.

– Se på Tyskland. Der har Werner Schuster vært trener i ti år, og de har et fantastisk lag. Utøverne hans har vunnet mye, men ingen hoppukeseier. Det er jammen ikke lett, smiler Stöckl.

– Grubler du mye i perioder som denne, der ikke alt går som du vil?

– Ja, man tenker selvfølgelig mye. Vi sitter og diskuterer hva vi kan gjøre bedre og hva andre gjør annerledes enn oss. Hvorfor flyr han japaneren? Det er mye tenking, men det er det som er gøy når man møter motstand. Hvordan kan vi endre på ting, forbedre oss og finne på noe nytt? Det synes jeg er gøy, sier Stöckl.

Grubleriene går ikke utover landslagssjefens nattesøvn.

– Jeg sover faktisk godt. Det er sjelden jeg sover dårlig. Jeg har en strategi der jeg skriver en slags type dagbok og får tankene mine ut og inn i PC-en, og så er jeg ferdig med det. Det er min måte å rense hodet på, og det fungerer bra, smiler han.

– Har du gjort det lenge?

– Så lenge jeg har holdt på som trener.

Les også: Er han Stöckls språklige overmann?

Verdensmesterskolen

(VIDEO: Stöckl: – Jeg har ikke tenkt til å forlate Norge)

Vanskelig å følge opp

Når han blir utfordret på årsakene til det som har vært en sesonginnledning med høyst varierende norske resultater, trekker Stöckl fram tekniske ting og «samspillet mellom teknikk og utstyr». Samtidig peker han på at laget kom skjevt ut allerede fra første stund.

– Sesongstarten vi hadde med diskvalifikasjon i lagkonkurransen i Wisla, der det sto fire utøvere på sletta, gjør noe med selvtilliten. Ikke minst i kombinasjon med de forventningene som ble skapt av at vi leverte tidenes sesong forrige vinter, sier Stöckl og legger til:

– Utøverne har det ikke så lett nå som for et år siden. Det er mye som har skjedd siden da.

– Er det urealistisk å skulle klare å følge opp jubelsesongen?

– Ja, helt sikkert. Det var tidenes sesong. Du har flere nasjoner som har minst like mye midler og kompetanse som oss. Man kan ikke bare forvente det samme sesongen etter. Kommer vi i nærheten av det vi gjorde forrige vinter, skal vi være fornøyd.

– Vi er alltid forberedt på motgang

Andreas Stjernen endte på fjerdeplass etter det første hoppukerennet som gikk av stabelen i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Andreas Stjernen endte på fjerdeplass etter det første hoppukerennet som gikk av stabelen i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Var du forberedt på at det kunne komme motgang?

– Vi er alltid forberedt på at det kan komme motgang, for det skjer så fort. Da gjelder det å ha klare og gode rutiner. Vi må vite hvordan vi skal håndtere det, hvem som er ansvarlige for hva og fordeling av arbeidsoppgaver. Vi må bare gjøre så godt vi kan for å endre på ting, sier Stöckl.

Om sjansene for sammenlagtseier i hoppuka er over, er det Andreas Stjernens potensielle pallplass sammenlagt det skal jobbes for i dagene som kommer. Fredag er det nytt renn i Bergiselbakken i Innsbruck. Det er hjemmebane for den norske landslagssjefen. Han er født nettopp i Innsbruck.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden