Meny

Smøreren kuppet Østbergs skivalg

Ingvild Flugstad Østberg etter torsdagens etappeseier i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Ta disse! sa den svenske ringreven Perry Olsson til Ingvild Flugstad Østberg før start. Det var et klokt råd.

På et typisk problemføre var Østbergs rubbeski noen av dem som gikk aller best i feltet da hun vant den klassiske 10 kilometer lange fellesstarten i Oberstdorf onsdag.

Østbergs knappe seier på 0,1 sekund ned til russiske Natalja Neprjajeva gjorde at hun festet grepet om sammenlagtledelsen i Tour de Ski foran torsdagens jaktstart samme sted.

Det er 24,1 sekunder ned til Neprjajeva i sammendraget.

28-åringen var rådvill etter skitestingen i forkant av rennet på 810 meters høyde.

Det snødde tett. Føret var vrient for samtlige. Det vet alle som har gått på ski på det samme føret.

– Jeg gikk på rubb. Det var litt vanskelig på skitest, det må det gå an å si. Jeg fikk ikke noen godfølelse. Perry sa bare «det blir rubb», og jeg stolte bare på ham til slutt. Jeg følte ikke at de var særlig bra på test heller, så jeg håpet veldig at det skulle bli bedre da jeg sto på startstrek, sa Østberg på NTBs spørsmål.

Bakgrunn: Østberg vant og tok over Tour de Ski-ledelsen

Slet febrilsk

Rett ut fra start så du at mange slet febrilsk. USAs Jessica Diggins og Sveriges Stina Nilsson var blant dem.

– Det var skikkelig tøft. Og det var rart, for jeg følte meg bra. Men det la seg snø i sporet, og du kan ikke ta i alt du har. Du vet at det er nytteløst. Det ble litt frustrerende til tider, men når du hører at det blir avstander og strekk i feltet gir det ekstra motivasjon til å fortsette. Det var ikke fryktelig mange som var villig til å dra, men det er jeg vant til. Da blir det Flugstad som må opp og dra, da, sa Østberg.

Hun kjente at det lugget voldsomt på de første hundre meterne. Plutselig satt skiene en stund, plutselig ble de glatte. Det varierte fra meter til meter.

– Alt i alt så tror jeg at jeg hadde veldig bra ski. Det er ikke noe gøy om det er noen nasjoner som har bommet helt, og jeg var bare glad for at jeg hadde ski som gjorde at jeg kunne kjempe i toppen.

– Fikk du mer ut av dagen enn du hadde ventet?

– Ja, egentlig. Da jeg testet ski trodde jeg det ble «Kampen for tilværelsen». Jeg tenkte at jeg måtte prøve å ikke tape noe. Men så ble det en kjempedag.

Aktuelt: Weng uhemmet av tommelskaden

Imponert av russerne

– Hva nå?

– Det er morsomt! Det er gøy å ha ledertrøya, og så vet jeg til det kjedsommelige at det er mye som skjer på de siste etappene. Jeg har vært i Oberstdorf før og har ledet med mer enn 20 sekunder. Og du vet hvor mye som skjer på den nest siste etappen i Val di Fiemme.

Østberg lot seg imponere av russerne.

– De russerne virker veldig sterke. Det var vanvittig til gåing opp den siste bakken der. Det var imponerende. Hvis de går slik fredag og i Val di Fiemme, så kan det bli tøft.

– Vinner du touren om du får ut ditt fulle potensial på de siste tre?

– Da har jeg i hvert fall mulighet til å være med å kjempe om en seier. Men det er så mye som kan skje. Vi kan plutselig være på null igjen fredag. Jeg er blitt utpekt som favoritt tidligere når jeg har sittet med ledertrøya, men så har havnet langt bak til slutt.

Denne gangen har Ingvild Flugstad Østberg igjen muligheten til å vinne sin første sammenlagtseier i Tour de Ski.

Aktuelt: Johaug-trener fryktet minus 25

Populært