Uvirkelige og tøffe dager for hoppmiljøet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hopptalentet Thea Klevens bortgang preger hoppmiljøet ved inngangen til hoppuka. – Alt ved dette er vanskelig, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at hopptalentet Kleven hadde gått bort. Hun døde 17. desember, 17 år gammel. I hoppmiljøet har det naturlig nok vært svært tøffe dager etter sjokkbeskjeden.

Fredag innledes den tysk-østerrikske hoppuka med kvalifisering i storbakken i Oberstdorf. For norsk hoppsport kommer en av sesongens høydepunkt samtidig med at man skal forsøke å fordøye hopptalentets bortgang.

Hoppsjef Bråthen legger ikke skjul på at miljøet er preget.

– Det er klart en slik hendelse i så nære relasjoner alltid vil prege en. Det er på mange måter en del av det å være menneske. Samtidig er det veldig, veldig forskjellig hvordan folk håndterer det, sier han til NTB.

Les også: Skihopper Thea Kleven er død

Perspektiv

Thea Kleven representerte Gjerpenkollen og Kollenhopp, og var del av skiforbundets «Prosjekt 2022»-satsing fram mot Beijing-OL om drøyt tre år. 17-åringen var ansett som et stort talent.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen og resten av miljøet er preget av dødsfallet som nylig rammet idretten. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Hoppsjef Clas Brede Bråthen og resten av miljøet er preget av dødsfallet som nylig rammet idretten. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Det er en tydelig preget hoppsjef som snakker med NTB på pressesenteret i Oberstdorf fredag kveld. Han berømmer måten både Klevens treningsmiljø i Kollenhopp, Olympiatoppen og skiforbundets medisinske personell har stilt opp i det som har vært vanskelige dager for hoppmiljøet.

– Det er ingen av oss som er utdannet til å håndtere slike ting, men vi har fått all den hjelpen vi kunne be om, sier Bråthen.

Vonde opplevelser som den miljøet nå opplever bidrar naturlig nok til å sette idretten i perspektiv.

– Det er ingenting vi er mer opptatt av enn å vinne skirenn, men innimellom blir vi minnet på hvor lite viktig det er også, sier hoppsjefen.

Hopptalentet Thea Kleven gikk bort 17. desember. Dødsfallet preger det norsk hoppmiljøet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Hopptalentet Thea Kleven gikk bort 17. desember. Dødsfallet preger det norsk hoppmiljøet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hjem til begravelse

De siste dagene har han også fått kjenne på hvor sammensveiset hoppfamilien er.

– Vi er en liten familie, der alle bryr seg om hverandre. Det gjelder ikke bare de norske, men også utenlandske som kommer og uttrykker sin medfølelse, sier han – og tilføyer:

– Fordi vi er en liten familie, har man nær kontakt med alle, det være seg utøvere, trenere, ledere, mediene. Alt blir mye tettere. Det kan vel tenkes at nettopp det er en fordel når man havner i de verst tenkelige situasjonene livet kan plassere folk i.

Etter nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen reiser hoppsjefen hjem for å delta i Thea Klevens begravelse. Hun bisettes torsdag 3. januar.