Åpen for alle - alltid

Tande om stjerneskuddet: – Fantastisk posisjon å være i

Daniel-André Tande skulle gjerne vært i Ryoyu Kobayashis sko. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Daniel-André Tande skulle gjerne vært i Ryoyu Kobayashis sko. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japanske Ryoyu Kobayashi kommer til hoppuka med et kolossalt press på sine unge skuldre. De norske skulle likevel mer enn gjerne vært i 22-åringens sko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoppsirkusets nye japanske stjerneskudd hadde aldri vært på pallen i verdenscupen før inneværende sesong. I høst har han knapt vært utenfor. Fire seirer og ytterligere to pallplasser på sju renn sier det meste om hvem som dominerer hoppsporten ved inngangen til den tysk-østerrikske hoppuka.

I verdenscupen sammenlagt har Kobayashi allerede mer enn 100 poengs forsprang til nærmeste konkurrent. Det gjør naturlig nok at de fleste peker på den litt uerfarne 22-åringen som kjempefavoritt til å vinne hoppuka.

Den slags favorittstempel er ingen spøk å bære, men de norske hopperne skulle likevel gjerne vært i Kobayashis situasjon.

– Absolutt. Hadde jeg hoppet sånn Ryoyu gjør nå, skulle jeg kost meg med favorittstempelet, og det tror jeg han gjør også, sier Johann André Forfang til NTB.

– Det ser ut som en lek for han om dagen. Han bare flyr uansett. Jeg tror han tar imot det favorittstempelet med åpne armer, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmesituasjon

Daniel-André Tande har slitt i innledningen på sesongen. Han innrømmer at han glatt ville byttet utgangspunkt med Kobayashi.

– Ja, jeg skulle gjerne vært i den posisjonen. Det skal jeg ærlig innrømme. Jeg fikk en liten smakebit av det i hoppuka for to år siden, og det passet veldig meg bra. Jeg trigges av sånne situasjoner. Så lenge man ikke bruker energien på feil steder, er det en fantastisk situasjon å være i, smiler lysluggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Fannemel mener hoppukefavoritten har satt seg selv i en drømmesituasjon.

– Jeg skulle helst vært i hans sko. Det håper jeg alle sier. Det er noe med den flytsonen i skihopping. Hvis du gjør et helt OK skihopp, som jeg tipper han sikkert føler av og til, er han uansett helt i toppen. Og når han virkelig treffer, hopper han fra oss med flere titalls poeng. Det er en drømmesituasjon for en skihopper, sier Hornindal-gutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas Stjernen er også krystallklar på at det er grunn til å være litt misunnelig på den formsterke japaneren.

– Ja, selvfølgelig. Det å gå inn i hoppuka som den beste hopperen, er alltid den beste posisjonen, selv om jeg ikke har vært i den før. Han har en veldig trygghet i at han hopper godt på ski, sier trønderen til NTB.

Mental styrke

For å finne den forrige hoppukevinneren fra Japan må vi helt tilbake til 1997/98-sesongen. Da sto Kazuyoshi Funaki igjen som den store seierherren etter avslutningsrennet i Bischofshofen.

De norske tror 22 år unge Kobayashi kan gå i fotsporene til sin inntil videre langt mer kjente landsmann.

– Han har vært ekstremt god før jul. Hoppingen hans er rett og slett ganske rå, så jeg tror han blir vanskelig å slå, sier Fannemel og trekker en parallell til egne erfaringer:

– Jeg ledet også verdenscupen et år da jeg kom til hoppuka, men hadde noen dårlige prestasjoner i det siste rennet før hoppuka i Engelberg som gjorde meg usikker. Kobayashi herjet imidlertid med oss i Engelberg, så det blir spennende å se hva han gjør, sier 27-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tande er imponert over den mentale styrken verdenscuplederen har vist i sesonginnledningen.

– Det er mange som forventer at han skal stikke av med hele kaka, og så langt i vinter har det sett ut til at han takler presset veldig bra. Du skal ikke se bort fra at han takler det i hoppuka også, men igjen er det en helt ny situasjon for ham å være i. Han har aldri vært en skihopper man har tenkt på i denne sammenhengen tidligere, sier Tande og tilføyer:

– Det er det som er interessant med skihopping. Du kan komme fra 24.-plass sammenlagt i verdenscupen forrige sesong til å lede verdenscupen inn i hoppuka i den neste.

Lørdag er det kvalifisering til åpningsrennet i Oberstdorf. Den markerer starten på den 67. utgaven av den tysk-østerrikske hoppuka.