To gullvinnere fra OL testet positivt for doping

Gullvinnerne fra OL i 2012 og 2016 i 105-kilosklassen er blant fem vektløftere som har testet positivt for forbudte stoffer etter nye tester av urinprøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF) kunngjorde søndag resultatene fra de nye analysene fra prøvene. Gullvinnerne i 105-kilosklassen både fra OL i London i 2012 og Rio i 2016, Aleksej Torokhtij fra Ukraina og Ruslan Nurudinov fra Usbekistan, testet positivt for ulovlige substanser i prøvene.

Da Torokhtij vant i London i 2012, ble det omtalt av NTB som sjokkerende at han vant, men først og fremst fordi han vant med relativt lav vekt. Aldri tidligere hadde en vektløfter vunnet i 105-kilosklassen med et lavere antall kilo.

Nurudinov har siden seieren i Rio i 2016 fortsatt på høyt nivå og tok senest i november i år bronse i VM i støt i 109-kilosklassen.

De tre andre som testet positivt på de nye testene av gamle urinprøver var Valentin Hristov fra Aserbajdsjan, som tok bronse i 56-kilosklassen i London-OL, Mikalaj Novikau fra Hviterussland, som tok 8. plass i samme konkurranse og Meline Dalusjan fra Armenia, som ble nummer 15 i kvinnenes 56-kilosklasse i London-OL.

– Den internasjonale olympiske komité er ansvarlig for å ta avgjørelser rundt konsekvenser knyttet til idrettsutøvernes deltakelse i OL i London i 2012, sier IWF på sin nettside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden