Selvmål hjalp Stabæk til fornyet plass i Eliteserien

Henning Berg ledet Stabæk til fornyet kontrakt i Eliteserien etter 1-1 borte mot Aalesund søndag. Bærumslaget vant 2-1 sammenlagt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Aalesund så opprykksdrømmen ryke da Pape Habib Gueyes selvmål sikret Stabæk videre spill i Eliteserien med 2-1-seier sammenlagt. Kampen i Ålesund endte 1-1.

Etter 71 minutter skulle Gueye klarere et hjørnespark, men var i stedet uheldig og headet ballen i eget mål. Med uavgjortresultatet berget Stabæk plassen på øverste nivå i norsk fotball.

Henning Bergs Stabæk tok første stikk og festet grepet om den siste billetten til neste års eliteserie i fotball da de vant 1-0 på hjemmebane onsdag. Tobias Børkeeiet scoret kampens eneste mål og ga bærumslaget det beste utgangspunktet foran returkampen.

Aalesund viste imidlertid langt bedre takter fra start på hjemmebane enn i forrige kamp på Nadderud.

Stabæks første store sjanse kom etter 18 minutter da AaFKs Aron Thrandarson mistet ballen i farlig sone. Ohi Omoijuanfo spilte igjennom Franck Boli, som kom alene med Aalesunds keeper Andreas Lie. Boli forsøkte å finte seg forbi sisteskansen, men ble i stedet felt og trolig snytt for straffe.

Dommer Tore Hansen mente Stabæk-spilleren filmet og ga ham gult kort. Reprisen viste at den vurderingen kan diskuteres.

Lokal helt

Aalesund var nødt til å score, men syntes å være langt unna før Oddbjørn Lie på magisk vis tråklet seg gjennom Stabæks forsvar og banket kula kontant i nettmaskene etter halvtimen ute på matta. Dermed sto det 1-0 til hjemmelaget og det var duket for dramatikk i Ålesund, der begge lag var nødt til å score.

Fem minutter senere fikk bortelaget en gylden mulighet da de fikk frispark på 20 meter. Forrige kamps målscorer Børkeeiet fyrte av et skudd over muren, som smalt i tverrliggeren. Til tross for flere solide målsjanser for bortelaget like før pause, klarte de ikke sette ballen innenfor stolpene og dommer Hansen blåste av til pause med 1-0 til hjemmelaget og 1-1 sammenlagt.

Uheldig

I pausen sa AaFK-trener Lars Bohinen at de var nødt til å angripe kampen. Det var derimot gjestene som sto for annenomgangens første store sjanse da Ola Brynhildsen fyrte av et skudd, men Lie i Aalesund-buret reddet i tillegg til at dommer Hansen blåste av for offside.

Annen omgang svingte begge veier og begge lag sto for flere store muligheter. Men i det 70. minuttet var Aalesund svært uheldig da Gueye headet et hjørnespark i eget mål. Dermed var AaFK nødt til å score to mål for å ta seg til Eliteserien.

Til tross for at Bohinens menn la inn et realt nådestøt klarte de aldri å utligne.

Stabæk sikret videre spill i Eliteserien, mens AaFK forblir værende i 1. divisjon også neste sesong.