Dobbelt norsk da Røthe vant overlegent på Beitostølen

Sjur Røthe gikk inn til seier på 30-kilometeren på Beitostølen lørdag.
Sjur Røthe gikk inn til seier på 30-kilometeren på Beitostølen lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sjur Røthe slo til med en suveren verdenscupseier på 30-kilometeren i fri teknikk på Beitostølen. Han vant 35,2 sekunder foran toeren Martin Johnsrud Sundby.

Røthe tok overraskende seieren på 15-kilometeren på Lillehammer sist helg, og lørdag klinte han til igjen. Vossingen holdt samme tempo som en sterk Sundby fram til halvgått løp, men så satte han inn nådestøtet.

Til slutt vant 30-åringen overlegent foran Sundby og Andrej Melnitsjenko fra Russland i den noe uvanlige distansen for herrene.

Han tok med det sin tredje verdenscupseier.

– Formen er utrolig bra. Det var et stort løp i dag. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sa Røthe til NRK etter gulløpet.

– Det er nok et maksløp i dag. Så er det jo også kjekt med Martin tilbake på pallen i dag, fortsatte han.

Kvinnene: Johaug smadret rivalene og vant 15-kilometeren på Beitostølen

Sundby fornøyd

Fakta om Sjur Røthe:

* Alder: 30 (født 2. juli 1988)

* Klubb: Voss IL

* OL-medaljer: Ingen

* VM-medaljer: Ett gull, én bronse (begge 2013)

* Verdenscupen: Tre enkeltseirer. 7.-plass som beste sammenlagtplassering.

* Aktuell: Tok karrierens tredje individuelle verdenscupseier på lørdagens 30-kilometer på Beitostølen.

– Jeg er knust, men happy, er det ikke det man sier? Sjur gjør smågutter av oss andre, men jeg er fornøyd med løpet, sa Sundby.

Sundby åpnet meget sterkt, og ved 2,2 kilometer viste han at han kom til å kjempe om seieren. Han passerte foran Didrik Tønseth, og bak kom en sulten Røthe som plasserte seg mellom de to, noen få sekunder etter Sundby.

Den norske trioen fulgte hverandre tett på tid fram til 12,2 kilometer. Til neste passering på 15 kilometer tapte Tønseth mye og la seg snaue 12 sekunder bak Røthe, som tok over ledelsen fra Sundby.

Tønseth falt fra

Sjur Røthe gikk glimrende på lørdagens 30 kilometer fristil på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tønseth tapte mer og mer utover løpet og det ble etter hvert en kamp mellom Sundby og Røthe.

Ved 20 kilometer ledet Røthe med ni sekunder på Sundby, og to kilometer senere var avstanden oppe i 15 sekunder.

Vossingen fortsatte å kjøre på og i mål var han hele 35,2 sekunder foran Sundby, som med det tok 2.-plassen.

Melnitsjenko endte 49,2 sekunder bak.

Seks i topp ti

Hans Christer Holund tok 5.-plassen 1,16 minutter bak Røthe. Simen Hegstad Krüger leverte også en god forestilling og endte som nummer sju. Magne Haga imponerte mange med sin 9.-plass, og Tønseth havnet til slutt på 10.-plass, over halvannet minutt bak.

Dermed tok Norge hele seks plasseringer i topp ti. De øvrige fire var russere.

Lørdagens konkurranse var det siste verdenscuprennet over 15 kilometer for menn før VM i februar og mars.