Norge med EM-trøbbel på direkten, 32-33-tap for Tyskland

Kari Brattset slet med å komme forbi Tyskland i EM-åpningen lørdag.
Kari Brattset slet med å komme forbi Tyskland i EM-åpningen lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballjentene gikk på en kjempeblemme i EM-åpningen og tapte 32-33 for Tyskland lørdag. Det haglet inn med tyske mål.

Norge slet i begge ender av banen, men aller mest i forsvar. Marit Røsberg Jacobsen hadde sjansen til å sikre 33-33, men hun bommet på sitt skudd fra kanten like før slutt. Dermed kunne tyskerne juble hemningsløst etter sensasjonen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson slet med å forklare hvorfor det norske laget sviktet som det gjorde.

– Jeg vet ikke hvorfor. Jeg har snakket varmt om denne gjengen i forsvarsarbeidet. Dette var et tilbakeslag, sa islendingen til TV 3.

– Jeg sitter med en følelse av at det var vi som kom med alle overraskelsene i feil retning. Vi visste hva som kom, men vi var rufsete. Det må vi finne ut av. Vi hang jo med i kampen, men vi følte vi hadde mye mer å gå på. Det var en rar kamp fra vår side, og jeg har forventninger om at vi finner ut av det og hva som ligger bak, sa Hergeirsson videre.

Keeper Silje Solberg ble foretrukket foran Norges veteran Katrine Lunde (blir 39 år i mars) og hadde over 40 i redningsprosent før pause.

Tabbe?

Likevel startet Lunde 2.-omgangen. Hun slapp inn ti av de første tolv skuddene Tyskland satt på mål etter pause. Da sto det 23-25.

Det er smått uforståelig at Solberg ikke fikk fortsette kampen etter sitt spill de første 30 minuttene. Lunde endte med 17 i redningsprosent på den offisielle statistikken.

Uroen hadde spredt seg på bred front i det norske laget tidlig i andreomgangen, og det lot seg ikke rette skikkelig opp.

Tyskland gjentok dermed suksessen fra 2011-VM da de slo Norge i åpningskampen.

Slo til

Emilie Hegh Arntzen kom etter hvert inn og scoret flere viktige mål før pause. Det samme gjorde Heidi Løke.

Norge spilte på «åpningskampgir» også i 1.-omgangen. Det var en god del som manglet i begge ender av banen. 15 baklengs er godt over standarden håndballjentene setter på sin defensiv.

Solbergs keeperspill var meget godt og langt bedre enn det Tysklands målvakter fikk til. Det ble ren utklassing i den posisjonen i førsteomgangen.

Lang rekke

Lørdagen kunne endt med Norges ellevte strake triumf i EM-sammenheng. Det siste tapet i europamesterskapet før lørdag kom mot vertsnasjonen Ungarn i en nesten betydningsløs hovedrundekamp i 2014.

I 2016-mesterskapet i Sverige vant Norge alle sine åtte kamper.

EM fortsetter for de norske jentene mot svært overkommelige Tsjekkia (mandag) og småfarlige Romania (onsdag). Etter åpningsmissen er Norge allerede under skikkelig press.

Det kan fortsatt bli maksimal norsk poengfangst (fire) med til hovedrunden, men det krever nå flaks på veien og ikke flere egne feilskjær.