Johaug skryter av supertalent

<p>Kristine Stavås Skistad slo til med annen plass i sprint på åpningshelga i langrenn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Kristine Stavås Skistad slo til med annen plass i sprint på åpningshelga i langrenn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Therese Johaug (30) var ikke vond å be da hun fikk spørsmål om sprinttalentet Kristine Stavås Skistad (19) foran fredagens sprintrenn i Lillehammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fraværet til forkjølede Maiken Caspersen Falla, er unge Skistad en av de norske det kanskje er grunn til å håpe mest på etter andreplassen bak Falla på Beitostølen for to uker siden og seieren i norgescupen på Gålå sist helg.

Johaug har selvsagt fått med seg kvalitetene til den unge jenta som representerer Konnerud.

– Hun er absolutt en utøver for framtida, og det trenger norsk kvinnelangrenn. Spesielt i sprint. Hun er uredd, offensiv og trykker til, og det er noe vi elsker å se på. Jeg synes det er utrolig moro at hun ble nummer to på Beitostølen og at hun vant på Gålå sist helg. Det blir spennende å se hva hun får til her. Jeg tror det er et oppløp og en siste del av løypa som passer henne bra, sa Johaug under torsdagens pressekonferanse.

Les også: Ekspert om langrennskometens inntog: – Det sier litt om nivået på sprint i Norge

Samme posisjon

I de siste årene har det vært langt mellom de aller største talentene i norsk kvinnelangrenn. Skistad er et velkomment innslag.

Therese Johaug vant sitt første verdenscuprenn etter dopingutestengelsen. Ingen var i nærheten av å slå henne på 10-kilometeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Therese Johaug vant sitt første verdenscuprenn etter dopingutestengelsen. Ingen var i nærheten av å slå henne på 10-kilometeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er ingenting som gleder meg mer enn at vi får opp yngre jenter. Jeg vet litt om hvordan hun har det. Jeg var også i samme posisjon for mange år siden, sa Johaug som selv slo gjennom nasjonalt som 18-åring på Beitostølen i november 2006, og som tre måneder senere endte opp med bronsemedalje i senior-VM i Sapporo.

Ser vi konturene av en reprise?

– Hun kan absolutt gjøre det bra i VM i Seefeld, men nå skal ikke jeg legge noe forventningspress på henne. Hun er ung og trenger kanskje også litt erfaring fra verdenscupen.

Johaug har ennå ikke rukket å gi den 11 år yngre konkurrenten noen råd.

Kanskje trenger ikke Skistad så mange heller. Hun har selv bestemt at dette blir den eneste opptredenen i verdenscupen før jul.

Junior-VM i Lahti 20.- 27. januar skal prioriteres. Interessen for henne var i hvert fall stor i Lillehammer torsdag. Det er ikke alle 19-åringer som må ha en liten pressekonferanse for seg selv på eget bord.

Les også: Falla: – Velkommen på laget, Kristine!

Det eneste

Kristine Stavås Skistad (f.v.), Maiken Caspersen Falla og Lotta Udnes Weng på podiet etter lørdagens sprint på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kristine Stavås Skistad (f.v.), Maiken Caspersen Falla og Lotta Udnes Weng på podiet etter lørdagens sprint på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette blir kanskje det eneste verdenscuprennet før junior-VM. Jeg tenker at dette skal bli god læring. Det gjelder å få ut det beste jeg er god for. Det er jeg selv som har valgt å gå her og ikke i Davos neste helg. Det gjør jeg med tanke på min egen utvikling. Hva som skjer videre tar vi etter junior-VM, sa hun.

Skistad synes det er morsomt å få skryt av Johaug og kompani, men vet også hvor lista ligger. Dessuten er det tøffere løyper i Lillehammer enn på Beitostølen og Gålå.

– Jeg trente med landslaget på en sprintøkt på rulleski tidligere i høst, og da ble jeg knust. Men jeg er bedre på ski enn på rulleski.

Etter junior-VM kan hun tenke mer på et eventuelt senior-VM. Hun tror ikke at hun kvalifiserer seg direkte til VM i Seefeld selv med et godt resultat fredag.

– Jeg må nok prestere etter junior-VM også. Det tror jeg. Jeg går det jeg må etter junior-VM for å forsøke å kvalifisere meg til VM i Seefeld.

Fredagens sprintrenn i Lillehammer er en del av en tredagerstour. Skistad går neppe lørdagens og søndagens distanser.

Personvernpolicy