Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen med utklassingsseier i omspillet

<p>Magnus Carlsen forsvarte tittelen under VM-duellen i London.</p>
Magnus Carlsen forsvarte tittelen under VM-duellen i London. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Magnus Carlsen forsvarte sin VM-tittel i sjakk med glans mot utfordreren Fabiano Caruana. Onsdagens omspill ble avgjort med tre strake seirer i hurtigsjakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter triumfen brukte Carlsen relativt lang tid sammen med sin strategisjef Peter Heine Nielsen og faren Henrik før han kom til intervjusonen.

– Jeg er veldig glad. Det var en veldig, veldig god dag på jobben, sa Magnus Carlsen til NRK.

– Det første partiet var jevnt og spennende, men jeg greide å lure ham i tidsnød. Det andre partiet var komplisert, men jeg hadde troen selv om jeg ikke følte at jeg sto sterkt. Det siste partiet ble litt mer nervøst. Hurtigsjakkformen min er i hvert fall bra, sa Carlsen.

– Han har vært den sterkeste spilleren jeg har møtt, for jeg vant jo ikke et eneste parti i langsjakk. Jeg følte aldri at jeg var i nærheten av å vinne matchen før i dag. Heldigvis var jeg best i dag, sa Carlsen.

Les også: Carlsen ikke redd for å spille fotball før skjebnedagen

Svarte kritikerne

Ganske annerledes følte Caruana seg.

– Jeg hadde en dårlig dag og spilte ikke bra. I første og tredje parti var jeg iallfall med, men partiet hvor jeg hadde hvitt ble en katastrofe. Det var selvfølgelig skuffende, men jeg var ikke i nærheten av hans nivå i dag, og han vant fortjent, sa Caruana til NRK.

Fabiano Caruana under omspillet mot Magnus Carlsen under sjakk-VM i London. Foto: Tolga Akmen / AFP
Fabiano Caruana under omspillet mot Magnus Carlsen under sjakk-VM i London. Foto: Tolga Akmen / AFP

– Dette har vi aldri sett tidligere i et VM-omspill, sa kanalens sjakkekspert Atle Grønn etter den knusende seieren.

Carlsen svarte etter seieren på kritikken som kom fra sjakkeksperter etter at han i en god stilling med svart ga Fabiano Caruana remis mandag.

– Jeg mener jeg gjorde en god avgjørelse med remis i det siste langsjakkpartiet. Jeg føler fortsatt at jeg hadde en bedre sjanse i hurtigsjakken, og ikke bare på grunn av hva som skjedde her i dag, sa Carlsen som svar på kritikken fra blant andre den tidigere verdensmesteren Garry Kasparov om mandagens overraskende remis i det 12. langsjakkpartiet.

– De er i sin fulle rett til å ha dumme meninger, sa Carlsen til latter i salen.

Les også: Carlsen må få orden på nervene

Fjerde VM-seier

Mens de to duellantene spilte 12 partier langsjakk remis, knuste den regjerende mesteren sin amerikanske utfordrer da betenkningstiden var redusert til 25 minutter i hvert parti. En liten feil i hvert av de to første partiene fra amerikaneren var nok til at Carlsen kunne juble.

I det tredje partiet sto Carlsen imot en desperat offensiv fra Caruana og vant igjen selv om han trengte bare en remis på to partier for å forsvare tittelen.

Det er tredje gang Carlsen har forsvart VM-tittelen han erobret fra Vishy Anand i Chennai i 2013. Han slo Anand i Sotsji i 2014, Sergej Karjakin i New York i 2016 og nå Caruana i London.

Carlsen passerte forrige uke sju år som verdensmester og har gått forbi den gamle mesteren Jose Raoul Capablancha på den listen. Cubaneren regjerte i seks år som verdensmester i årene 1921-27.

Det er fjerde gang Carlsen har vunnet VM, og han har bare Emanuel Lasker og Garry Kasparov foran seg i antall seirer i en VM-kamp. Begge har seks.

Les også: Carlsen må finne tilbake til overskuddet

To seirer med hvit, en med svart

Magnus Carlsen brukte 55 trekk med hvite brikker for å vinne det første partiet i hurtigsjakk. Han fulgte opp med å ta hjem seieren også i det neste partiet, da med svarte brikker.

Carlsen trengte bare remis i det tredje partiet med hvite brikker for å avgjøre. Han spilte sikkert og tok ingen særlige sjanser, mens Caruana tok store sjanser i jakt på seieren han trengte. Etter hvert skaffet Carlsen seg en vinnende stilling. Caruana vegret seg for å gi opp, men etter 51 trekk så han ikke annet alternativ enn å gratulere Carlsen med seier.

Da den norske verdensmesteren var få trekk fra seieren utbrøyt NRK-kommentator Torstein Bae:

– Han stopper munnen på alle ekspertene som synes han var feig i det tolvte partiet, sa Bae.

Magnus Carlsen utklasset Fabiano Caruana i omspillet i VM-duellen i London. Foto: Frank Augstein / AP
Magnus Carlsen utklasset Fabiano Caruana i omspillet i VM-duellen i London. Foto: Frank Augstein / AP

Vant tårnsluttspill

I det første partiet kom Caruana tidlig under på tid etter at han brukte mer tid på sine åpningstrekk enn Carlsen. Han ofret en bonde for å få overtaket også på brettet, et såkalt gambit-spill.

Som tidligere i VM-duellen var Caruana flink til å forsvare seg da Carlsen forsøkte seg på offensiven. Han gjorde derimot et trekk med sin springer etter å ha brukt over fem minutter betenkning. Sjakk-computerne ga Carlsen en klar fordel i stillingen. I et tårnsluttspill med en ekstra bonde til Carlsen greide verdensmesteren å avgjøre i sin favør.

I parti nummer to gikk de første trekkene raskt unna. Spesielt Caruana hadde forberedt seg godt, og spillernes 16 første trekk gikk uten at de brukte særlig betenkningstid. Etter ytterligere seks trekk var den 26 år gamle amerikanerens overtak med hvitt utlignet, og etter hvert skaffet Carlsen seg et avgjørende overtak.

I hurtigsjakken fikk hver spiller 25 minutter på klokka pluss 10 sekunders ekstratid.

Personvernpolicy