Klæbo hyller Svindal: – Ekstremt det han har fått til

Aksel Lund Svindal går for å kjøre verdenscupstarten i utfor og super-G i Canada, men det er ikke klart om han satser på å kjøre for fullt gjennom vinteren. Her er han under lansering av VM-genseren forrige måned. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal går for å kjøre verdenscupstarten i utfor og super-G i Canada, men det er ikke klart om han satser på å kjøre for fullt gjennom vinteren. Her er han under lansering av VM-genseren forrige måned. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksel Lund Svindal er blant Johannes Høsflot Klæbos største forbilder. Han mener alpinkongen har en vinnerskalle som er «helt rå».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag er det endelig rennstart for det norske fartslaget i canadiske Lake Louise. Svindal går for å kjøre både utfor og super-G i åpningshelgen.

I oppkjøringen har det vært usikkert om kneet vil tillate Svindal å hevde seg i toppen nok en gang. Klæbo krysser fingrene for at 35-åringen fullfører 2018/19-sesongen.

– Han er et utrolig godt forbilde for så mange uansett idrett. Han er en bra person, og jeg håper han holder på i mange år. Det han har gjort og vist de siste årene, med å komme tilbake fra skader, er helt ekstremt, sier langrennskongen til NTB.

– Jeg tror alle som sitter hjemme i TV-stua unner ham å få det til i år. Om han tar ett år til, blir spennende å se. Det er hans vurdering å ta, men jeg tror alle håper han tar så mange år som mulig, sier Klæbo videre.

Inspirasjon

Svindal har de siste årene slitt med knetrøbbel etter uhellet i Kitzbühel i 2016. Da røk både korsbåndet og menisken. I tillegg fikk han bruskskader. Heldigvis for norsk alpinsport lar ikke Svindal seg knekke av motgang. Flere ganger har han kommet tilbake fra alvorlige skadeavbrekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar suste romerikingen inn til Norges første OL-gull i utfor.

– For oss yngre er det inspirerende å se at det går an slik som han holder på. Det er kult å se, sier Klæbo.

– Hva kan du lære av Svindals vinnerskalle?

– Du kan lære masse, spesielt av måten han er på. Det synes jeg er veldig godt å se. Han er en som har beina godt plantet på jorda og er et veldig godt forbilde for mange. Han er absolutt en man ser opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det kommer til dette med å vinne medaljer og gull, har han vært helt rå. Det har ikke vært bare, bare etter alle de skadene han har hatt. Han har vist at det absolutt går an, sier Klæbo.

Les også: Lorentzen slått da Shinhama vant

VM-sesong

Før utfortriumfen tidligere i år hadde Svindal OL-gull i super-G fra 2010-lekene i Vancouver. Samme sted tok han sølv i utfor og bronse i storslalåm. Merittlista i VM viser fem gull, ett sølv og én bronse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I verdenscupen står han med 35 individuelle seirer, der tre av dem kom sist sesong. Svindal vant den totale verdenscupen i 2007 og 2009. Han har også tatt hjem cupene i super-G (fem ganger), utfor (to), storslalåm og superkombinasjon.

Denne sesongen står også VM på alpinprogrammet. Mesterskapet går i svenske Åre, som er et sted Svindal tradisjonelt trives godt i. Det var nettopp i Åre i 2007 at han tok sitt første VM-gull i utfor. Kan ringen bli sluttet?