Meny

Carlsen må få orden på nervene

Magnus Carlsen har ikke klart å vinne et parti mot Fabiano Caruana i sjakk-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana viste tydelige tegn på nerver i det tiende partiet i sjakk-VM. Duellantene føler på presset med to partier igjen.

Den regjerende verdensmesteren tok føringen i torsdagens parti, men klarte ikke vippe Caruana av pinnen. Amerikaneren tok senere i partiet over initiativet, men Carlsen reddet remis.

Dermed står det fortsatt likt i VM-kampen før de to siste partiene.

– Det var for komplisert og for mye på spill. Jeg synes jeg kunne spilt bedre flere ganger, og det gjaldt oss begge, sa Carlsen på pressekonferansen etter torsdagens duell.

– Det var den typen kamp jeg forventet. Begge tok risiko. Svart tok stor risiko og gikk på i angrep. Jeg ble angrepet, men så følte jeg at jeg hadde en fordel til slutt, sa Caruana.

Imponerte eksperter

Carlsen fikk sjakkekspertene til å gå av hengslene med et trekk som satte press på Caruana, men følte ikke at han var i godt nok slag til å benytte seg av det.

– Jeg følte det gikk bra, men jeg klarte ikke å bruke det, sa Carlsen.

– Det var ikke så lett å finne et trekk. Jeg vurderte noe annet, men da ville jeg måtte bruke 20 minutter på neste trekk. Det var delvis basert på kampsituasjonen. Selv om jeg hadde mindre tid, syntes jeg det ville være et kjipt trekk å møte. Jeg gjorde det ikke bare på grunn av psykologi, utdypet nordmannen.

– Jeg tenkte ikke at jeg hadde en reell vinnersjanse, men jeg tenkte jeg skulle prøve.

Satt ut av tidskontrollen

På spørsmål om han kjente på nervene var han brutalt ærlig.

– Jeg har vært nervøs i flere dager.

Det kom særlig til syne da første tidskontroll nærmet seg torsdag.

– Jeg kan ikke si at jeg klarte å holde meg rolig i det hele tatt, sa Carlsen, som skal bruke fredagens hviledag til å få orden på hodet før den intensive avslutningen i London.

Hvis ingen av spillerne klarer å stikke av med seieren etter mandagens parti, blir det omspill med mindre betenkningstid. Det vil i så fall spilles onsdag.

Populært