Johaug herjet i comebacket

Video: Therese Johaug ble beskrevet som en tiger i bur i forkant av Beitosprinten.

Therese Johaug innfridde favorittstempelet og vant 10-kilometeren som åpnet langrennssesongen på Beitostølen fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde 958 dager etter at 30-åringen fra Dalsbygda gikk sitt forrige skirenn i FIS-regi.

– Jeg klarte det!, utbrøt Johaug da hun møtte langrennsledelsen i målområdet rett etter løpet i klassisk stil.

– Det var veldig spesielt å gå her i dag. Det er så utrolig godt å komme tilbake igjen til langrennsfamilien. Å komme opp hit og møte alle jeg har gått sammen med i mange år, å høre brølene løypa og sekunderingene. Det var en spesiell følelse, fortsatte hun i seiersintervjuet med NRK.

Det ble en emosjonell retur til konkurranse for Johaug, som var utestengt for dopingbruk i 18 måneder og i sommer mistet to gode venninner. Vibeke Skofterud mistet livet i en vannscooterulykke, mens bestevenninnen Ida Eide døde etter å ha fått hjertestans i et mosjonsløp.

– Det har vært tøft. Spesielt den sommeren jeg gikk i møte, med to fantastiske venninner som jeg har mista. Så det er litt rart å gå på Beitostølen. Jeg hadde Ida i tankene mine da jeg gikk, sa en gråtkvalt Johaug.

Intervju: Nervøs Johaug ber folk dempe forventningene

Østberg nærmest

I selve løpet fikk hun matching av Ingvild Flugstad Østberg helt i starten, men ledet klart allerede ved passeringspunktet på 2,2 kilometer.

Etter halvgått løp var Johaug hele 15,5 sekunder foran Østberg, som fortsatt var nærmeste utfordrer. Tendensen var hele veien at Østberg var nærmest Johaug, men at sistnevnte kom til å vinne uten problemer.

Slik ble det også. Johaug vant i suveren stil, mens Østberg endte 23,9 sekunder bak og tok annenplassen.

– Jeg synes det er fantastisk morsomt at hun endelig er tilbake, og at hun vinner også. Det er jo ikke noen overraskelse det, da, men er jo veldig morsomt, og jeg unner henne det av hele mitt hjerte. Og så er jeg veldig godt fornøyd med min egen innsats i dag, det var morsomt, sa Østberg.

Kari Øyre Slind ble nummer tre, 35,9 sekunder bak Østberg.

Aktuelt: Aylar Lie mener Northug ikke snakker sant

Tungt for Weng

Heidi Weng var regnet blant Johaugs utfordrere fredag, men hun fikk et brutalt tungt løp. Forrige sesongs verdenscupvinner endte hele 1.58,7 minutt bak Johaug på 7.-plass.

– Det er uvant å kjenne at ting ikke flyter så godt som det skal. Jeg synes ikke jeg går noe bra på ski heller. Jeg prøvde bare å gå og ha det gøy, sier Weng og fortalte at hun verken tenkte på teknikk eller skirenn underveis.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg drev med uti der. Det er nesten litt deilig å ikke være i form heller, for da kan det liksom bare gå en vei da, vet du.

Aktuelt: Weng føler seg bedre enn på lenge

Utklasset

Flere sterke løpere ble også fullstendig fragått av en Johaug i superslag. Firer Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte 1.21,3 bak, mens Ragnhild Haga på 5.-plassen var 1.33,1 minutt bak.

Det har naturlig nok kriblet ordentlig i kroppen til Johaug de siste dagene, ukene og månedene. Hun gikk sist konkurranse da hun vant mosjonsløpet Skarverennet i april 2016.

Johaug var siden utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt for et forbudt stoff etter bruk av en leppekrem i september 2016. Det gjorde at hun mistet to fulle sesonger med skirenn, deriblant OL sist vinter.

Aktuelt: Klæbo: – Etter OL var jeg lei, og ville bare komme meg vekk

Personvernpolicy