Johnsrud Sundby: – Det har vært ordentlig stusslig

Martin Johnsrud Sundby under trening på Beitostølen onsdag.
Martin Johnsrud Sundby under trening på Beitostølen onsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby (34) tror aldri han får en en slik kanonsesong som han han hadde i 2015/2016-sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da stemte det meste, og Røa-løperen var verdens desidert beste skiløper. Han vant verdenscuprenn på verdenscuprenn og var ofte helt suveren. Han gjorde som han ville i Tour de Ski.

Dessverre for Sundby var det ikke noe mesterskap i akkurat den sesongen.

– I 2015/16-sesongen gikk alt på skinner, akkurat som det gjorde for Klæbo i fjor. Det er utrolig deilig når alt flyter. De sesongene får jeg nok ikke tilbake, men jeg tror likevel at jeg tidvis skal klare å hoste opp tilsvarende form som jeg hadde det året denne sesongen også, sa Sundby da han møtte pressen på Beitostølen onsdag.

Stille i båten

Sundby har gått litt under radaren i de siste månedene. Det har vært andre som har stukket av med overskriftene. Sundby har heller ikke vært med på mange samlinger og har prioritert familie og andre aktiviteter.

I sommer og høst gikk det heller ikke all verdens på trening. Han forteller at han fikk juling av løpere som Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund gang på gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært ordentlig stusslig i hele sommer og høst. Jeg har ikke vært komfortabel med egen tilstand i store deler av treningssommeren.

– Hva er grunnen til det?

– Si det. Hadde jeg visst det skulle jeg ha endret på det med en gang. Jeg vet ikke. Jeg blir eldre. Det er en ny livssituasjon. Det er nye ting å ta stilling til. Kroppen endres, og jeg har ikke klart å henge med. Jeg har brukt litt tid på å manøvrere fram og tilbake før jeg har funnet noe som virker og fungerer ganske bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nervøs Johaug ber folk dempe forventningene

– Kroppen svarer ikke på samme måte

Den siste tiden har det løsnet mer. Landslagssjef Vidar Løfshus og herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum har begge stor tro på at Sundby går mot en god sesong.

Sundby selv er også betydelig mer optimistisk enn for bare noen uker siden.

– Jeg tror og håper at jeg skal være litt mer i skikk nå enn tidligere i sommer. Jeg tror det er bedre enn det var for en måned siden, og så er det spennende å se om jeg er der jeg ønsker å være. Jeg har ikke gjort mye annerledes. Det er bare det at det verre å gjøre det nå enn for fem år siden. Kroppen svarer ikke på samme måte. Plutselig blir du usikker, samtidig som du er smart nok til å endre tidlig og ikke fortsetter i det gale sporet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Northug kan være ferdig som skiløper før jul

Kan matche Krüger og Holund

Veteranen sier at han mer eller mindre har gått tilbake til den tradisjonelle treningen han drev med i sine beste år.

Han er 34 år og fortsatt sulten. Han har vært med på den nasjonale åpmingshelga på Beitostølen i 15 år og gleder seg like mye som før.

– Jeg har fortsatt tro på at jeg kan matche løpere som Krüger og Holund. Jeg får forsøke å etablere litt respekt igjen i løpet av vinteren, sa Sundby.

Fredag går han 15 kilometer klassisk under åpningsrennet på Beitostølen.

Aktuelt: Klæbo tviler på kopi av fjorårssesongen