– Magnus Carlsen må heve seg med hvite brikker

Torstein Bae tror Magnus Carlsen kan gå for seier i torsdagens parti mot Fabiano Caruana.
Torstein Bae tror Magnus Carlsen kan gå for seier i torsdagens parti mot Fabiano Caruana. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fire remis spiller Magnus Carlsen med svarte brikker mot Fabiano Caruana i sjakk-VM torsdag. – Han må ta større sjanser, mener sjakkekspert Torstein Bae.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det står 2-2 i den spennende VM-kampen, og etter torsdagens parti med svarte brikker spiller nordmannen to partier på rad med hvitt.

Flere ganger har det sett lovende ut for den som har spilt med svart. Carlsens manager Espen Agdestein tror ikke det betyr at 27-åringen går for seier i torsdagens parti.

– Skulle det by seg en mulighet vil han selvfølgelig prøve, men i utgangspunktet vil man med svart først prøve å utligne stillingen og sikre at man ikke blir satt under press, sier Agdestein til NTB.

– Han må være tålmodig og ikke miste sinnet, og ikke presse hardere enn det stillingen tillater. Nå har han svart torsdag, men så to hvite på rad, så det blir viktige partier. Han trenger å få opp mer press og ta større sjanser med hvit. Det sjette og sjuende partiet blir viktige, fortsetter han.

Første seier viktig

Sjakkekspert Torstein Bae tror derimot at Carlsen vil gå for seier torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det tror jeg absolutt hvis han får sjansen, og det var jo det han gjorde i tredje parti. Jeg tror ikke hvit og svart har så mye å si som vi hadde forventet. Hvis han får noe å spille på, en liten fordel i stillingen, så vil han nok gå for seieren, sier han.

Bae er enig i at Carlsen må heve seg med hvite brikker for å kunne forsvare VM-tittelen.

– Med hvit må han være villig til å ta litt større sjanser for å knekke Caruana. Han er så sterk at hvis det ikke blir ubalanse, så klarer ikke Carlsen å utspille ham. Carlsen må være smart i utgangsvalgene sine, og så er det et spørsmål om man etter hvert skal tenke at 6-6 er et godt resultat i langsjakken og at Magnus da kan ta ham i lynsjakken. Men jeg tror han vil prøve å vinne før det, sier NRK-eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Carlsen må finne tilbake til overskuddet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Agdestein blir det viktig å være den første som drar i land en seier i kampen, som varer over 12 partier.

– Det gjelder å få initiativet og presse det til en seier på et tidspunkt. Det har vært fire remis, men det vil helt sikkert åpne seg etter hvert, og det er klart at man ønsker å være den første som får en seier, sier han.

Aktuelt: Pappa Carlsen frykter ikke ny konsentrasjonssvikt: – Magnus har lært

Tabbe kan avgjøre

Bae er enig, men tror også at tabber kan være med på å avgjøre kampen.

– Klart det kan, men det forutsetter jo ofte at man er i en situasjon hvor det er en viss tabberisiko. En tabbe kan avgjøre en eller annen gang i spillet, og presset vil være enda større når det går mot slutten av kampen, sier han.

VM-kampen spilles over 12 partier, der førstemann til 6,5 poeng vinner. Fram til og med det partiet er det innlagt hviledager hver tredje dag. Deretter får spillerne pause mellom parti elleve og tolv.

I 2016 sto det uavgjort 6-6 i VM-kampen mellom Carlsen og russeren Sergej Karjakin. Da vant nordmannen overlegent i omspillet på sin egen 26-årsdag.

Aktuelt: Bae med varsku: – Carlsen må komme med noe nytt