– Caruana kan bli irritert og forbannet

Torstein Bae mener Fabiano Caruanas start på VM-kampen er en suksess. Etter fire partier står det 2-2.
Torstein Bae mener Fabiano Caruanas start på VM-kampen er en suksess. Etter fire partier står det 2-2. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sjakkekspert Torstein Bae tror den mye omtalte videolekkasjen kan spille inn på psyken til Fabiano Caruana. – Det blir en ekstra utfordring, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tirsdagens fjerde parti av VM-kampen i sjakk, som i likhet med de tre første endte med remis, handlet mye om en video som viste noen av Caruanas forberedelser til oppgjøret mot Magnus Carlsen.

Videoen ble, tilsynelatende utilsiktet, lekket på Youtube, men den ble raskt fjernet igjen. Det ble spekulert i at det hele kunne være en bløff, men onsdag er det konsensus om at det ikke var det, ifølge NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det var nok en grov tabbe fra team Caruana. Samtidig kan han trøste seg med at ikke så mye ble avslørt. Jeg tror ikke det har så altfor stor betydning, sier han før han legger til at det psykiske kan spille inn.

Trøbbel?

– Caruana kan bli irritert og forbannet over at man gjør en så tåpelig feil. Det kan være farlig om han tenker på det og mister fokus. Det er nok hovedproblemet for Caruana nå, så det blir en ekstra utfordring inn mot de kommende kampene, sier Bae.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, er ordknapp på spørsmål om hvorvidt Carlsen har sett videoen.

– Jeg har ikke snakket med han om det, men han har sikkert sett den. Om de (Carlsens team) har brukt den til noe, vet jeg ikke. Men det var jo bare et lite glimt.

Aktuelt: Carlsen må finne tilbake til overskuddet

Forsiktig spill

Onsdag var det hviledag i VM-kampen, og Carlsen brukte deler av dagen sammen med manager Agdestein.

– Nå er jeg på vei til å spille fotball med Magnus. Det blir hovedaktiviteten i dag, og ellers blir det nok bare å slappe av, sier Agdestein til NTB.

Så langt er det blitt fire remis, og etter tirsdagens kamp ytret publikum at de ønsket «blod, svette og tårer, og ikke flere remiser» framover. Verken Bae eller Agdestein er helt enige i at det har vært kjedelig til nå.

– Det er jo et drama i dette og, men sjakken har vært mer forsiktig enn vi hadde regnet med. Det er absolutt ikke mye som skjer, så vi venter på at det skal brake løs for alvor. Det er ikke så uvanlig at man føler hverandre på tennene i starten, sier Bae.

– Første parti var et fyrverkeri, men de tre etter det har ikke vært så dramatiske. Men sånn er det ofte, mener Agdestein.

Aktuelt: Bae med varsku: – Carlsen må komme med noe nytt

– Suksess-start

Caruana har måttet tåle noe kritikk for å være for forsiktig i løpet av de første fire partiene, men Bae mener amerikaneren har all grunn til å være fornøyd.

– Han spiller mer forsiktig enn ventet, men på den annen side holder han balansen mot verdenseneren. Det er hans debut også, og Magnus var veldig nervøs i sine første partier i sitt første VM også. Det handler jo om å vinne VM og bli verdensmester. Jeg synes Caruanas matchstart må betegnes som en suksess, han kan ikke være misfornøyd.

Bae mener at Caruana tydeligvis har lært av spilleoppsettet til Sergej Karjakin fra VM-kampen mot Carlsen i 2016, og at han ikke tør å ta noen store sjanser.

– Jeg hadde forventet at han skulle tråkke inn i noen kompliserte situasjoner for å vinne, men det er tydelig at han vil spille trygt, sier han.

Tilbakeblikk: Magnus Carlsens VM-historie

Personvernpolicy