Pappa Carlsen frykter ikke ny konsentrasjonssvikt: – Magnus har lært

Magnus Carlsen jakter sin fjerde VM-tittel i klassisk sjakk. Her er han i aksjon under det andre partiet mot Fabiano Caruana i London.
Magnus Carlsen jakter sin fjerde VM-tittel i klassisk sjakk. Her er han i aksjon under det andre partiet mot Fabiano Caruana i London. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

For to år siden greide ikke Magnus Carlsen å holde energinivået oppe. Det holdt på å koste ham VM-tittelen. Pappa Henrik tror ikke det samme skjer i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Magnus er god til å lære av erfaringene sine. Det er en av grunnene til at han sitter her i dag, sier Henrik Carlsen til NTB.

I 2016 så han sønnen åpne sjakk-VM med sju strake remis mot Sergej Karjakin. Etter et par solide partier i åpningen, der Carlsen hadde gode seiersmuligheter, ble sjakkesset mer og mer frustrert over Karjakins forsvarsspill.

Carlsen ble ukonsentrert, tok sjanser han ikke burde tatt og begynte å gjøre feil. Til slutt straffet det seg, og i det åttende partiet havnet nordmannen for første gang i et VM bakpå. Da brant det virkelig et blått lys.

Men under hardt press slo han tilbake og utlignet stillingen to partier senere. Til slutt tok Carlsen rotta på Karjakin i omspillet og sikret seg sin tredje VM-tittel.

Godt utgangspunkt

Mesterskapet i London har startet med tre remis. Carlsen hadde los på åpningsseier, men klarte ikke å utnytte overtaket og så Fabiano Caruana slippe unna. Som i New York for to år siden glapp en stor sjanse tidlig, men denne gangen frykter ikke Henrik Carlsen en ukonsentrert og frustrert Magnus.

– Jeg tror utgangspunktet er veldig godt for spillerne. De har en fullverdig motstander, og det er oppside for begge. I forrige match var det nærmest en tragedie om Magnus ikke vant. Her har han en match han skal prøve å vinne.

– Fabiano har på sin side i øyeblikket en once-in a-lifetime-mulighet til å vinne. Utgangspunktet er det beste for en god match.

Aktuelt: Carlsen med ny remis: – Skulle gjerne gjort mer ut av det

Tøft

VM-kampen i London er den klart tøffeste i Carlsens karriere. Caruana har hatt strålende resultater i 2018 og ligger rett bak Carlsen på verdensrankingen.

Førstemann til 6,5 poeng blir verdensmester. Blir sjakk-VM spilt fullt ut med 12 partier og deretter et omspill, er det ikke over før 28. november. Premiepotten er på 1 million euro, som tilsvarer 9,5 millioner kroner. Vinneren får 60 prosent av summen. Ved omspill blir fordelingen 55/45.

Carlsen har vært verdensmester i langsjakk de fem siste årene.

Aktuelt: Bae med varsku: – Carlsen må komme med noe nytt

Personvernpolicy