Meny

Johaug tilbake etter 937 dager: – Hun kommer til å være veldig nervøs

Ventiden er snart over for Therese Johaug. Fredag går hun konkurranse igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Therese Johaug er noen få dager unna comeback og nytt fullt oppstyr. Det er nesten 134 uker siden forrige gang hun konkurrerte på snø.

Fredag går hun ti kilometer klassisk på Beitostølen.

– Hun er spent og gleder seg veldig, men kommer sikkert også til å bli veldig nervøs. Det har vi snakket litt om. Nervøsitet er jo med på å gjøre at man gjør det man skal og er skjerpet, sier Johaug-trener Pål Gunnar Mikkelsplass til NTB.

– Nå er jo ikke rennene på Beitostølen det vinteren står og faller på. Nå får Therese igjen kjenne på styret og trykket. Det kommer hun til å takle, men det skal bli godt å få det unnagjort.

– Vanskelig for andre utøvere

Johaugs siste skirenn som ga FIS-poeng gikk på Beitostølen i april 2016. Da vant hun to NM-titler. Noen uker senere vant hun Skarverennet.

Fakta om Therese Johaug:

* Alder: 30 (født 25. juni 1988)

* Idrett: Langrenn

* Klubb: IL Nansen

* Viktigste meritter, OL: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse

* VM: 7 gull, 1 sølv, 3 bronse

* Verdenscupen: 42 enkeltseirer, 2 sammenlagtseirer

* Avla 16. september i fjor positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en krem (Trofodermin).

* Dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Siden den gangen er det gått 937 dager, snaut 134 uker eller 22.488 timer. Ikke rart Johaug er litt som en hund i bur om dagen, en som bare vil ut å løpe.

– Det er nok vanskelig for andre utøvere å sette seg inn i hvordan denne prosessen har vært for Therese. Hun har vært innstilt på å komme tilbake for så å få forlenget pausen. Dette er ganske tøft psykisk, men hun er kommet styrket gjennom det, sier Mikkelsplass.

Aktuelt: Krimdronningen Anne Holt ble inspirert av Johaug-saken

Johaug har bremset seg selv

Johaug har jobbet mye

Ryktene har gått lenge: Johaug er sterkere og bedre enn noen gang.

Therese Johaug er snart å se tilbake i skisporet, sammen med resten av landslaget. Her er hun avbildet under trening på Sognefjellet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Den fysiske kapasiteten har hun alltid hatt, og den er nok ikke noe dårligere nå (enn før dopingdommen). Så har hun jobbet mye med å bli bedre i raskere løyper og på hurtigere underlag, sier Mikkelsplass.

Johaug fikk 4. oktober 2016 beskjed om at det var funnet et ulovlig stoff i en av hennes dopingprøver.

22. august i fjor slo Idrettens Voldgiftsrett (CAS) fast at Johaug skulle dømmes til 18 måneders utelukkelse. Det gjorde at hun gikk glipp av OL i Sør-Korea.

Bakgrunnen for den positive prøven var bruk av en krem (Trofodermin) på et leppesår. Tuben ble innkjøpt i Italia av daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Aktuelt: Ekspert advarer Johaug mot reklame

Johaug i sjokk etter dødsfall: – En forferdelig opplevelse

(VIDEO: Sterke følelser for Løfshus da Johaug ble presentert)

Populært