Duket for opprykksdrama i 1. divisjon

Viking og Mjøndalen kan begge sikre direkte opprykk med seier i sine kamper søndag. Her fra oppgjøret mellom lagene sist helg.
Viking og Mjøndalen kan begge sikre direkte opprykk med seier i sine kamper søndag. Her fra oppgjøret mellom lagene sist helg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag avsluttes 1. divisjon, og tre lag kjemper om to opprykksplasser. Motstanderne til topplagene har derimot svært ulike forutsetninger for den siste kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokka 13.00 søndag går avsparket i siste serierunde i 1. divisjon. Viking (58 poeng), Mjøndalen (57) og Aalesund (56) kjemper alle om retten til direkte opprykk til neste års eliteserie. Om alle vinner sine kamper, rykker Viking og Mjøndalen opp, mens Aalesund må spille kvalifisering.

Motstanderlagene deres har vidt forskjellige utgangspunkt før siste serierunde. Viking tar imot Kongsvinger, som ligger på 6.-plass og spiller for å ende blant topp seks. Det betyr kvalifiseringskamper om retten til å møte laget som ender på 14.-plass i eliteserien.

Mjøndalen spiller borte mot Florø, som ligger på nest sisteplass og allerede har rykket ned.

Aalesund har bortekamp mot Strømmen, som ligger på 11.-plass. Romerikslaget er sikret plassen i divisjonen til neste år, men kan kjempe om plasseringer opptil 7.-plassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må snu svak statistikk

Mjøndalen-trener Vegard Hansen er ikke sikker på at Florø vil gjøre en dårlig figur selv om laget allerede har rykket ned.

– At de allerede er klare for nedrykk kan slå begge veier. De har mange gode spillere som sikkert ønsker å vise hva de kan og som går utpå med lave skuldre, sier han til klubbens nettsider.

Mjøndalen har til gode å slå Florø i 1. divisjon. I vårens oppgjør ble det 1-1, mens bruntrøyene tapte begge kampene i fjor.

– Dette er dagen hvor mannfolka må tre fram. Det er en voksen test på en vanskelig bane mot et godt fotballag. Vi må tørre. Og vi må ta krigen. Dette kommer til å kreve mye av alle sammen, både spillere og ledere, sier Hansen.

Vanskelig hjemmekamp

Viking-trener Bjarne Berntsen sier oppgaven mot Kongsvinger ikke må tas lett på.

– De har hurtige folk fremme og er et godt kontringslag. Så vi må ta Kongsvinger på aller største alvor, og vi vet at det er en særdeles tøff motstander i siste kampen. De vil ha poeng for å sikre playoffplass, sier han til klubbens nettsider.

I bunnen har Florø og Levanger allerede rykket ned, mens Jerv, Notodden og Åsane kjemper om å unngå kvalifiseringskamp mot sammenlagtvinneren av FFK-KFUM, som spiller lørdag.