Meny

Bae med varsku: – Carlsen må komme med noe nytt

Regjerende verdensmester Magnus Carlsen (t.v.) og utfordrer Fabiano Caruana på pressekonferansen dagen før åpningspartiet i sjakk-VM. Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix
Magnus Carlsen er ikke like suveren som før. NRK-ekspert Torstein Bae mener sjakkeneren må pønske ut nye metoder for å finne tilbake til gammel storform.

Carlsen er fortsatt verdensledende når han fredag setter seg ned for å spille sitt fjerde VM i langsjakk, men glorien som den suverent beste er ikke like sterk som for noen år siden.

I år har VM-utfordrer Fabiano Caruana bedre resultater å vise til. Amerikaneren har vunnet hele 24 av 62 partier. Carlsen står med bare to tap i 2018, men har spilt i overkant mange remiser (44 av 64).

– Magnus har falt tilbake rankingmessig, og det handler ikke bare om at Caruana har avansert. På et tidspunkt hadde Magnus en rating som var på over 2880. Nå er han nede på 2835. Motstanderne har funnet metoder mot Magnus som gjør at han ikke vinner partiene på samme måte som han kunne gjøre for noen år siden, sier Bae til NTB.

– Han må på en måte oppfinne seg selv på ny og komme med noen nye metoder og grep hvis han skal vinne tilbake den posisjonen som den suverene. Første sjanse til det er at han spiller Caruana sønder og sammen og rykker ifra på verdensrankingen.

Aktuelt: Carlsen starter London-VM med svarte brikker

Skarp kontrast

Det er knyttet store forventninger til VM-duellen i London. Ekspertene spår et mesterskap utenom det vanlige.

– Det blir noe helt annet enn det vi har sett tidligere. På papiret er det ikke mulig å si at noen av dem er en klar favoritt, og det er en skarp kontrast til VM-kampene Magnus hadde mot Vishy Anand (2013, 2014) og Sergej Karjakin (2016). Dette blir Magnus' største utfordring mot en yngre spiller som er i absolutt toppform, mener Bae.

For to år siden ble det remis i hele ti av tolv partier. Mange følte det var et kjedelig mesterskap.

– Nå kommer det til å bli helt annerledes. Karjakin var forsvarskongen og klarte å forsvare seg på en måte som frustrerte Magnus, men det er ikke Caruanas måte å spille på. Han kommer til å gå i strupen på Magnus i sine hvite partier. Han går inn i den matchen og tenker at «jeg kan slå Magnus Carlsen», sier VGs sjakkekspert Jon Ludvig Hammer til NTB.

Selv om Caruana kommer til VM i fantastisk sjakkform, minner Hammer om at Carlsen har vært best i innbyrdes oppgjør. Gjennom årene har de møttes 33 ganger i klassisk sjakk. Carlsens fasit viser ti seirer, 18 remis og fem tap.

Aktuelt: Carlsen før VM-kampen: – Fortsetter jeg som i det siste vil jeg tape

Rutinert

Bae mener Carlsen må bruke sin VM-rutine og sitt psykologiske overtak på Caruana for alt det er verdt.

– Han har vært gjennom tre VM-matcher tidligere. Jeg tror nøkkelen til dette kan ligge allerede fra start. Magnus må prøve å utnytte denne fordelen med en gang. Han har erfaringen og må regne med at Caruana er nervøs når han setter seg ved brettet for første gang. Magnus må bare trykke til og prøve å få en ledelse tidlig i matchen.

NRKs profilerte sjakkekspert tror Carlsens løsning for å overvinne Caruanas russiske forsvar vil spille en viktig rolle i VM-åpningen.

– Magnus må prøve å få noen seirer med hvite brikker, og Caruana vil da antakelig forsvare seg med russisk forsvar. Klarer Magnus å ta knekken på det, eller greier Caruana å forsvare seg og redde remis hver gang slik Vladimir Kramnik gjorde det mot Garry Kasparov i 2000 og vant matchen på det?

– Det er spørsmål begge spillerne har jobbet med i mange måneder. I årets Grenke Chess hadde Magnus en stor vinnersjanse, som glapp riktignok, men han klarte å ta rota på det russiske forsvaret til Caruana. Gjentar han det i London, er jeg ganske trygg på at dette blir en suksess for Magnus, sier Bae.

Tilbakeblikk: Magnus Carlsens VM-historie

Populært